Segueix-nos a les xarxes socials:

TRAMUNTANADES

Maria Crehuet

Escriptora

Viure millor

"En general, els éssers vius tenen un rellotge biològic que reclama el descans durant les hores de foscor"

El 17 de juliol de 2017, la Generalitat va signar, amb 110 institucions, el Pacte per a la Reforma Horària i es va aprovar el Pla Viure Millor (Pla de Transició cap a la Reforma Horària). Amb el qual es pretén «vehicular la distribució de tasques a través d'una conciliació corresponsable i la promoció dels hàbits saludables».

Del 2017 fins ara, què en sabem? Gairebé res. Ha sigut la pandèmia la que ens està obligant a reformular els nostres hàbits i a acceptar condicionants horaris. Serà el moment d'aprofitar-ho i fer, com es diu, una organització horària més saludable? Del Pla Viure millor en trec els tres objectius principals: primer, viure amb uns models de gestió del temps més eficients que augmentin el rendiment acadèmic i la competitivitat de les nostres empreses millorant-ne la productivitat. Segon, viure amb uns horaris més racionals i flexibles que facilitin la conciliació de la vida personal, laboral, formativa, associativa i familiar, i fer-la corresponsable entre dones i homes. I tercer, viure d'acord amb uns hàbits saludables que millorin el benestar i la qualitat de vida.

Evidentment, d'aquests tres punts en surten una rècula de propostes que abasten tots els àmbits de la nostra vida. A mi -digueu-me vella o gallina, tant li fa- sempre, sempre, m'ha agradat més el matí que la nit. Veure com clareja, com el sol va il·luminant l'entorn i com els animalons i les plantes desperten, amb dona energia per afrontar el dia.

També m'agrada veure com el sol es pon i com tots els colors es van tornant grisos fins que l'enllumenat artificial els torna a la vida amb més o menys intensitat. Però llavors, excepte alguna excepcional ocasió que convida a mirar el cel estrellat, la son em pot i el llit em crida. Però observo el meu entorn social i em sembla -dic sembla- que tothom tira cap a la nit, com si viure la nit tingués més atractiu, fos més interessant i procurés més emocions. I potser és cert, fins a cert punt. En general, els éssers vius tenen un rellotge biològic que reclama el descans durant les hores de foscor mentre que reserva l'activitat a les hores de llum. Respectar aquest rellotge biològic ens proporciona més salut? Segurament. Hauríem d'apostar doncs per a una reforma horària.

Prem per veure més contingut per a tu