Segueix-nos a les xarxes socials:

A l’eurogranja el bolero no interessa

A l’eurogranja el bolero no interessaFERRAN MONEGAL

D eia Jorge González, intèrpret del tema Caliente, a la gala final del Benidorm Fest (TVE1): "La meva cançó està feta per i per al Festival d’Eurovisió. Empaquetada per a Malmö, ¡i a triomfar!". Corrobora aquesta advertència el que ja sabíem: la plataforma televisiva condiciona el producte. L’envàs subordina el líquid element. Mercadotècnia.

Jorge González no va guanyar, va quedar segon. A mi tampoc em va agradar. El vot del jurat va ser decisiu. Són professionals del tinglado eurovisiu. Saben el que convé que el kindergarten escolti i vegi. El jurat té el 50% de la decisió final. El televot, el 25%. A la final del Benidorm Fest deñ 2022 van televotar 192.000 criatures. El 2023, 35.000. Ara, el 2024, 26.000. O sigui, hi ha preocupació: els nens (¡el futur!) voten cada vegada menys. Sobre el tema guanyador, Zorra, de María Bas i Mark Dasousa, ja s’ha produït aquest enrenou que sol ser habitual: apunten orelles fines que podria tenir alguna cosa de plagi musical de l’In Spain we call it soledad, de Rigoberta Bandini. A mi em sembla més interessant, posats a parlar de Rigoberta, comparar la lletra del seu tema Perra amb aquesta Zorra que anirà a Eurovisió. Diu Rigoberta que li agradaria ser la gossa d’un gos que la tragués a passejar sense morrió ni corretja, i que és una gossa humana tancada, i ningú li pot prohibir lladrar. És un crit molt potent. Diu María a Zorra que és una dona real però que, si es torna visceral, de guineu passarà a xacal. També és un cop contundent. Consideraven els presentadors del Benidorm Fest que aquest missatge d’empoderament femení, a Malmö impactarà enormement. Mirant enrere, l’únic impacte sociopolític que hi ha hagut a Eurovisió va ser el de Paulo Carvalho el 1974, amb E Depois do Adeus. Es considera que aquesta cançó va ser un senyal per a l’inici de la Revolució dels Clavells.

A mi em va agradar, per sobre de tots, el jove canari St. Pedro, que es va atrevir a cantar un bolero. "Nos hicimos tanto daño / que ahora somos dos extraños", diu amb profunda poètica en un dels seus arpegis. Té mèrit. Per la seva qualitat. I per la raresa. Però a la televisiva eurogranja de pollets el bolero no interessa. Fa un mes i quatre dies es van complir 140 anys del naixement del primer bolero. El va compondre el cubà Pepe Sánchez. Li va posar per títol Tristezas. La va encertar.

Prem per veure més contingut per a tu