Segueix-nos a les xarxes socials:

TV3

Videoescoles La Marató 2015, a TV3

Se centra en les dues malalties metabòliques més freqüents a Catalunya: la diabetis i l'obesitat

Videoescoles La Marató 2015, a TV3CCMA.CAT

Demà a les 19.40 s'emetrà el Videoescoles 2015, un reportatge divulgatiu que aquest any se centra en les dues malalties metabòliques més freqüents a Catalunya: la diabetis i l'obesitat.

La diabetis és una malaltia crònica i, de moment, incurable, que es dóna quan el pàncrees no fabrica insulina o en fabrica de manera irregular. La insulina processa la glucosa que s'obté dels aliments, i la converteix en l'energia imprescindible per al funcionament de l'organisme.

Es coneix com a debut diabètic el moment en què a una persona li diagnostiquen que té la malaltia. El diabètic ha de modificar absolutament els seus hàbits i incloure tot un seguit de controls i pautes que canviaran per sempre més la seva vida, si no vol córrer riscos per a la salut. És un moment de gran impacte tant per a ell com per al seu entorn, que també queda afectat per aquest canvi.

Aquest procés es podrà veure a través de la Clara, que va debutar amb 12 anys, i de la Paula, que 5 anys després de debutar ara fa de voluntària a un hospital. Ella ajuda altres nens a qui acaben de diagnosticar, com l'Aleix. Són exemples de diabetis tipus 1, que afecta sobretot nens i joves, però també presentaran l'Àlex, de 45 anys. Ell té diabetis del tipus 2, una malaltia que sol aparèixer en l'edat madura, però que comença a tenir incidència també en la població més jove pel sobrepès, una de les causes que pot afavorir-la.

A la Lorena, de 16 anys, li ha canviat la vida després d'entrar en un programa combinat d'exercici i dieta que li ha fet perdre més de 50 Kg. La Jessika, de 14, no n'ha perdut tants, però està en el camí d'aconseguir integrar un canvi d'hàbits en el seu dia a dia, tant alimentaris com d'exercici físic, imprescindibles per evitar el sobrepès. L'obesitat és una malaltia que està agafant dimensions epidèmiques a tot el món. Al nostre país hi ha cada cop més persones amb sobrepès, i moltes d'elles, nens i joves. És una malaltia que incideix negativament en el nivell de salut i de qualitat de vida dels qui la tenen, sobretot quan es tracta d'obesitat mòrbida.

La Dra. Ramon i el Dr. Puig, endocrinòlegs, expliquen de manera entenedora de quines malalties es tracta. És interessant compartir amb els escolars de Catalunya aquestes històries que els ajudaran a entendre millor què són la diabetis i l'obesitat, dues malalties que cal investigar molt encara per trobar-ne la cura.

Prem per veure més contingut per a tu