Acadèmia del Cinema Català ha rebutjat a través d´un comunicat l´acusació de plagi rebuda per un dels ´espots´ de la gala dels IX Premis Gaudi, celebrada diumenge. El realitzador Javier Giner denunciava aquest dilluns al matí a través de Twitter les similituds entre el seu curt ´Puerta a puerta´ (2014) i un vídeo protagonitzat per Bruno Oro en què el presentador de la gala intenta vendre el cinema català trucant a diverses portes. La idea és molt similar al treball de Giner, però en el seu cas el personatge simbolitza el cinema espanyol. L´Acadèmia nega haver fet servir "en cap cas" les idees del cineasta i també apunta que la idea del vídeo "no és patrimoni" de Giner. Els guionistes de la gala lamenten la "coincidència", afirmen que desconeixien l´existència del curtmetratge del director i asseguren que en cas contrari "no haurien apostat per aquesta idea".

A la peça emesa a la gala dels IX Premis Gaudí Bruno Oro intenta vendre les bondats del cinema català picant les portes d´un edifici, i rebent una freda resposta per part dels veïns. A ´Puerta a puerta´, realitzat per Javier Giner el 2014 per al programa ´Alaska y Coronas´ de TVE, qui truca a la porta sense sort és una encarnació del cinema espanyol, amb el mateix propòsit poc reeixit que Bruno Oro.

PUERTA A PUERTA from JAVIER GINER on Vimeo.

Tot i les similituds, el comunicat de l´Acadèmia del Cinema Català és rotund. D´una banda, admet que el guió d´una gala de premis "es nodreix de nombroses referències", però convé que "la idea en concret" dels dos vídeos "no és patrimoni del cineasta Javier Giner". També senyala que un transmet un missatge diferent de l´altre: A ´Puerta a puerta´ els estrangers valoren el cinema espanyol més que els espanyols, diu l´Acadèmia, mentre que al seu espot "posem sobre la taula els tòpics associats a la nostra cinematografia per riure´ns de nosaltres mateixos".

D´altra banda, defensa la professionalitat de l´equip de guionistes de la gala, "molt conscients del valor de les idees originals que mai se´ls acudiria copiar un altre guionista". Finalment, el comunicat assumeix que els dos esquetxos "parteixen d´un plantejament similar" que no haurien repetit si haguessin conegut l´existència del curtmetratge del director.

Un 14,1% de quota de pantalla

La gala, una producció de l´Acadèmia del Cinema Català, Santa Mandra Produccions i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), va tenir 371.000 espectadors a TV3, un 14,1% de quota de pantalla en la nit de diumenge. Esdevé així "una de les més vistes" en la història d´aquests guardons, segons l´Acadèmia.

Dimarts els guardonats dels IX Premis Gaudí seran rebuts pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el conseller de Cultura, Santi Vila, en acte oficial al Palau de la Generalitat.