Kirk Douglas, llegenda viva de Hollywood, compleix 100 anys avui. El centenari actor ha protagonitzat un total de 92 pel·lícules, entre les quals destaquen grans clàssics com 'Espartaco' o 'Senderos de glòria'. Nominat fins a tres ocasions al premi Oscar a millor actor, no va ser fins a 1996 quan va pujar a l'escenari per recollir l'estatueta en reconeixement a la seva carrera.

Douglas va començar la seva marxa en la indústria cinematogràfica en 1946 amb 'El estraño amor de Martha Ivers'. El seu últim treball, el telefilm 'Los asesinatos del Empire State' es va estrenar el 2008. Al llarg d'aquests 62 anys, Douglas ha interpretat a una infinitat de personatges llegendaris com Espartaco, el coronel Dax o al mític artista Van Gogh. Recordem els seus 10 papers inoblidables.

El 1949 va rebre la seva primera nominació a l'Oscar amb 'El ídolo de barro' per donar vida al boxejador Midge Kelly. Un any més tard, Douglas va canviar els guants de boxa per la trompeta. L'actor donava vida al músic de jazz Rick Martin a 'El trompetista' (1950), que es converteix en un gran artista, però descobreix que la fama i els diners no són fàcils d'aconseguir.

El 1951 va protagonitzar 'El gran carnaval', on encarnava a un periodista que allargava el rescat d'un miner per aconseguir una bona història. Aquest mateix any, Douglas va interpretar a James McLeod a 'Brigada 21', un detectiu que descobreix més del que espera mentre investiga un cas.

Tercera nominació a l'Oscar el 1956

Amb 'Captivos del mal' (1952) Douglas va aconseguir la seva segona nominació a l'Oscar. El veterà actor donava vida a Jonathan Shields, un paper molt difícil d'interpretar però amb el qual es mostra molt satisfet. Dos anys més tard va protagonitzar l'adaptació cinematogràfica de la novel·la de Jules Verne, '20 .000 leguas de viaje submarino '(1954).

El 1956 Douglas va aconseguir la seva tercera nominació a l'Oscar per la seva interpretació com Van Gogh a 'El loco del pelo rojo'. Un paper, que assegura, es va apoderar d'ell. "Mai m'he sentit així en qualsevol altra pel·lícula", va afirmar. Un any més tard, Stanley Kubrick va triar a Douglas per protagonitzar 'Senderos de gloria' (1957), on interpretava a l'únic alt comandament de l'exèrcit francès que mostrava una mica d'humanitat.

Una de les grans pel·lícules protagonitzades per Douglas va ser 'Espartaco' (1960). Segons l'actor, es va sentir "intrigat pel personatge", i gràcies a ella el guionista Dalton Trumbo va sortir de la llista negra "durant la terrible era McCarhty".

Però per a l'actor, el seu millor treball és el de 'Los valientes andan solos' (1962). El cowboy John W. Burns és un dels personatges més estimat per Douglas. L'intèrpret va confessar que li "encanta aquest personatge i la seva relació amb el seu cavall".