L´any cinematogràfic arrenca amb alguns noms de pes de la indústria nord americana i de la pròpia història del cinema, com el film ´Eisenstein en Guanajuato´, sobre l´estada mexicana del cèlebre realitzador soviètic Sergei Eisenstein. L´actriu de moda, Jennifer Lawrence, és la protagonista absoluta d´un altre biopic, ´Joy´, dedicat a la sorprenent i turbulenta vida de Joy Mangano, coneguda per haver inventat la fregadora auto escorredora, ´Magic mop´, l´any 1990. En tercer lloc destaca un Arnold Schwarzenegger que ha estat aplaudit pel seu paper subtil i emotiu a ´Maggie´, un film atípic sobre zombies en què l´actor encarna el pare d´una noia infectada pel virus que la transformarà en un mort vivent.

´Joy´ no és l´únic biopic que s´estrena aquesta primera setmana de l´any als cinemes. L´acompanya ´Legend´, que rememora la vida de dos dels gàngsters més cèlebres de la ciutat de Londres, Reggie y Ronnie Kray. És un thriller clàssic que submergeix l´espectador en el cantó més fosc de la dècada dels 60 a la capital britànica, de la mà d´aquests dos bessons. Dos personatges interpretats per un sol actor: Tom Hardy.

D´altra banda, ´Eisenstein en Guanajuato´ és també un film biogràfic, per bé que centrat en un període molt concret de la vida del famós realitzador soviètic, creador entre altres pel·lícules de la cèlebre ´El cuirassat Potemkin´ (1925). A la pel·lícula es narra el viatge d´Eisenstein a Guanajuato, precisament pocs anys després d´aquell èxit mundial. A Mèxic, el director acabaria rodant el film ´Viva México!´, com reflecteix aquest biopic dirigit per Peter Greenaway i protagonitzat per Elmer Bäck.

´Papeles en el viento´

El director argentí Juan Taraturo torna a la gran pantalla amb l´adaptació del llibre ´Papeles en el viento´ d´Eduardo Sachieri, autor també de la novel·la ´El secreto de sus ojos´, l´adaptació cinematogràfica de la qual va guanyar l´Òscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa l´any 2010.

En aquest cas, la novel·la de Schieri segueix quatre amics que pateixen el tràngol de veure com un d´ells mor. El director, amb ajuda en el guió del propi escriptor, desenvolupa aquest drama amb dosis d´humor, en què els tres amics decideixen fer-se càrrec de la filla del company mort i es veuen immersos en una estafa tragicòmica en el món de la compravenda de futbolistes.

Situada entre el drama i la comèdia, divendres s´estrena la cinta francesa ´No es mi tipo´, un exercici de creuament entre mons i estrats socials molt diferents. El de Clément, un jove parisenc professor de filosofia destinat al poblet d´Arras, i Jennifer, una perruquera d´aquest municipi. Els dos s´endinsen en una relació marcada per les seves diferències. La pel·lícula, protagonitzada per Émilie Dequenne i Loïc Corbery, és del director i també actor Lucas Belvaux.

D´altra banda, aquesta setmana arribarà als cinemes el drama històric ´Secretos de guerra´, un film holandès de Dennis Bots. La pel·lícula està ambientada a l´Holanda ocupada pels nazis, l´any 1943, vista des de la mirada de dos nens, Tuur i Lambert, per als qui d´entrada aquest escenari no és més que una inspiració pels seus jocs al bosc. No obstant això, la gelosia entre els dos amics a propòsit d´una noia farà que un d´ells posi en perill la família de l´altre. I és que Lambert explica al seu pare (alcalde i simpatitzant nazi) una petita infracció que ha descobert a casa del seu amic, sense saber que està revelant indirectament un secret molt més profund que els pot posar en problemes.

I per problemes, que els que han d´afrontar la protagonista i els qui la rodegen a ´Exorcismo en el Vaticano´. Com el seu nom indica, la pel·lícula transcorre entre possessions malèfiques i exorcismes que arriben fins al Vaticà. Angela Holmes (Olivia Taylor) és una noia posseïda per una força satànica d´un poder desconegut i destructor.

En darrer lloc, s´estrena els cinemes un documental danès sobre el Museu d´Història de l´Art de Viena (Kunsthistorisches Museum). ´El gran museu´ és una anàlisi en profunditat de les obres d´art d´aquest museu, considerat un dels més importants del món. El documental mostra aspectes únics que s´amaguen darrere de la façana d´aquesta institució, i descriu una sèrie de protagonistes (treballadors del museu), alguns dels quals lluiten per fer incrementar el seu pressupost i fer de la institució un vehicle d´exhibició d´art, cultura i imatge del país.