Roses es prepara per assaborir sis dies de ritmes festius, tradicions i reconeixements

L’equip de govern elimina totes les activitats amb aigua a causa de la sequera: el tobogan aquàtic i la festa de l’escuma

La cercavila gegantera és un dels actes que més expectació aixeca entre els estrangers. | AJ. ROSES

La cercavila gegantera és un dels actes que més expectació aixeca entre els estrangers. | AJ. ROSES / CRISTINA VILÀ BARTIS. ROSES

Cristina Vilà Bartis

Cristina Vilà Bartis

Roses es prepara per viure la seva festa major, des d’aquest dijous i fins dimarts vinent, i ho fa amb un programa intens, farcit amb una trentena d’activitats, que es mouen entre la tradició, la cultura i l’oci, pensades per a tots els públics. Entre aquestes propostes, destaquen la consolidació i potenciació del correfoc, recuperat l’any passat; l’acte d’entrega de la Dracma a un veí del poble reconeixent la seva aportació i un cartell molt potent per a les Barraques. En aquest llegat de l’anterior equip de govern, que ja havia deixat tancat el cartell, l’actual ha decidit eliminar totes les activitats que fan ús de l’aigua. La causa, l’estat de sequera. Es tracta del tobogan aquàtic, tot i que utilitza aigua reciclada, i la festa de l’escuma que cada any té molta acceptació entre petits i grans. «No volem donar la imatge que es malgasta l’aigua», reconeix la regidora de Cultura, Festes i Patrimoni Cultural, Sílvia Ripoll.

La festa major és un dels moments més esperats de l’any al poble. Després del Carnaval, explica Ripoll, és la celebració més intensa, una festa que permet, afegeix la regidora, «ensenyar als visitants com és Roses i com som els rosincs». Seguint aquesta línia, el tret de sortida es fa amb una activitat que permet moure’s pels seus carrers. Es tracta de l’Escape Room Missió espacial que l’any passat va tenir molt èxit entre el públic jove i que enguany canvia el lloc d’inici i s’ubica a la plaça del Teatre. Allò que també té molt poder de convocatòria i s’espera amb candeletes és el correfoc que es fa diumenge i on participen dues colles de diables: els Senyors del Foc, de Castelló d’Empúries, i Factoria de So. Sílvia Ripoll explica que el punt de sortida serà la plaça del Teatre, però per arribar hi haurà dos recorreguts: un des de la Rambla amb foc i l’altre des del mar i per carrers més estrets, sense foc. El correfoc es tancarà a la Ciutadella. Per evitar ensurts, l’Ajuntament ha avançat un seguit de consells, principalment per a participants novells o forans, sobre com actuar dins un correfoc.

Un clàssic, la travessa

El cartell de la festa es manté fidel també a les tradicions. Així no faltaran l’emblemàtica travessa de natació, que acumula vuitanta-sis edicions; les havaneres a l’aire lliure amb el grup Arjau a la plaça Frederic Rahola; la cercavila de la colla gegantera amb les matinades incloses, que ajudaran a despertar a més d’un i, a la tarda, la trobada amb la participació de diferents colles d’arreu del país.

En el cartell torna a aparèixer l’ofici solemne a l’església de Santa Maria, que es fa coincidint amb Mare de Déu d’Agost, i, tot seguit, es farà l’acte de concessió de la Dracma de Plata. Sílvia Ripoll explica que només pot avançar que enguany recau en un veí del poble que ha estat proposat des de l’alcaldia. Aquest guardó s’atorga a persones o entitats que ajuden a fer gran el nom de Roses.