Un any més, Castelló d’Empúries se suma amb diferents propostes a les Jornades Europees de la Cultura Jueva que es viuen arreu del continent. Així, des d’aquest divendres i fins diumenge s’ofereix l’oportunitat de participar a conferències, visites guiades i teatralitzades i concerts de música sefardita. Una de les propostes destacades és un taller d’iniciació a l’escriptura hebrea que imparteix Ariadna Comas a la mateixa sinagoga del Puig Mercadal, un espai històric ubicat al carrer Peixeteries Velles que la família propietària va obrir al públic fa uns anys.

Les Jornades s’obren divendres a les 18 hores amb una conferència del doctor en Estudis Humanístics, Francesc Andreu Lascorz, al convent de Sant Agustí, organitzada pel Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó. Historiador, escriptor, conferenciant i investigador aragonès reconegut pel seu treball en la difusió del patrimoni històric hispano-jueu, Lascorz és també un actiu impulsor del turisme hebreu a Espanya, especialment a la comarca del Sobrarbe i l’Aínsa, localitat amb la qual manté estrets llaços, ja que detenta la presidència del Centre d’Estudis Sobrarbesos. A Castelló té previst parlar sobre la vida, els costums i l’organització de les jueries, calls, aljames i comunitats jueves dels territoris de la Corona d’Aragó entre els anys 1391 i 1492, dues dates del tot importants i molt significatives en la història i declivi de la presència jueva als territoris peninsulars i també a Catalunya.

El mateix divendres, a les 19.30 hores, es proposa una visita guiada, que inclou degustació Kosher, a la sinagoga del Puig del Mercadal. Cal, però, reservar prèviament. No és l’única visita de les Jornades: dissabte, a les 17 hores, EmpordàBrava ofereix Castelló d’Empúries en clau jueva i diumenge, a les 11, Terramar representa la visita teatralitzada Jueus, judicis i juraments.

Com a complement, Evoéh ha estat convidat a oferir un concert dissabte, a les 19.30 hores, al pati del Palau dels Comtes. El grup té previst interpretar peces sefardites barrejades amb altres estils musicals que prenen forma en el seu darrer treball, Rituales de amor: Cantos de la boda sefardí. L’accés és gratuït.