La Festa de l´Anxova de l'Escala arriba aquest any al seu 25è aniversari i, per celebrar-ho, s´ha organitzat tot un cap de setmana d´activitats. En aquest sentit, del 2 al 4 d´octubre hi haurà una desena de propostes, que van des de conferències a concursos, passant per havaneres i el pregó de la festa. La periodista i locutora de Catalunya Ràdio, Sílvia Coppulo, rebrà l'Anxova d'Or del municipi.

D´altra banda, segons informa l'Ajuntament escalenc, a partir del 25 de setembre, s´inicia una nova edició de la Ruta de la Tapa de l´Anxova, que aquest any arriba ja als 45 establiments.

Els actes de celebració de la Festa de l´Anxova comencen el 2 d´octubre, amb una conferència gastronòmica sobre "el binomi: Anxova-Oli", a càrrec de Carles Serra. El dissabte hi ha programades visites guiades gratuïtes al Museu de l´Anxova i de la Sal i a la casa de pescadors de can Cinto Xuà; un concurs infantil de tapes amb anxova (amb la presència de concursants de Masterchef Junior); tallers d´havaneres, nusos mariners, scrap i salaó; jocs infantils i un vermut d´anxoves amb maridatge de vins de l´Empordà. Aquesta última és l´única activitat de pagament del programa de dissabte i permetrà tastar les tapes guanyadores de la Ruta de la Tapa de l´Anxova dels anys anteriors. Només hi ha 25 places i es pot fer la reserva del 25 al 30 de setembre a l´Oficina de Turisme. El preu és de 12 euros.

El primer diumenge d´octubre és tradicionalment el dia de la Festa de l´Anxova, que inclou el pregó, el lliurament de l´Anxova d´Or a una persona que s´hagi destacat per la difusió d´aquest producte i la degustació popular d´anxoves a la Platja. En aquesta ocasió, el pregoner serà el gastrònom Pep Nogué -que, a més, emetrà des de l´Escala la secció "On Road" del programa "El Suplement", de Catalunya Ràdio-, mentre que l´Anxova d´Or s´entregarà a la periodista Sílvia Coppulo. La jornada s´acabarà amb una cantada d´havaneres amb el grup Les Anxovetes.

Les persones que participin a la degustació popular d´anxoves, podran bescanviar el tiquet de la degustació (que costa un euro) per una participació de 0,15 euros en un número de la loteria de Nadal, per gentilesa de l´administració de loteria Anxova Milionària de l´Escala.

Vinculada amb la festa, des de fa quatre anys se celebra la Ruta de la Tapa de l´Anxova, que durant dos caps de setmana permet tastar tota mena de propostes que tenen com a ingredient principal l´anxova de l´Escala. En aquesta cinquena edició, que es posa en marxa el divendres 25 de setembre, hi participen un total de 45 establiments (quatre més que l´any passat).

Àpat al Celler de Can Roca

D´altra banda, es torna a incentivar el fet de completar la ruta sencera, passant pels 45 establiments. Com en anys anteriors, els participants tindran una butlleta que aniran segellant a cada establiment per on passin. Qui hagi omplert les 45 caselles tindrà l´opció de convertir-se en jurat i decidir quina és la millor tapa de l´any i, a més, participarà en el sorteig d´un àpat per a dues persones al restaurant El Celler de Can Roca. Els qui degustin 20 tapes, participaran en el sorteig d´un val de 200 euros a gastar en els comerços de la Unió de Botiguers i Empresaris Turístics de l´Escala (UBET) i dos carnets gratuïts per a la Ruta de la Tapa 2016. Aquells que aconsegueixin el segell de les 15 tapes d´establiments que hi ha fora del nucli antic, participaran en el sorteig de dues entrades per a un espectacle del festival Portalblau 2016, 2 entrades per a un sopar-concert al Gastromusical 2016 i un val de 100 euros a gastar als comerços de la UBET.

Concurs d´Instagram

Seguint la línia dels dos darrers anys es repeteix la convocatòria d´un concurs de fotografies a la xarxa social Instagram per a la gent que faci la ruta de la tapa, (consultar bases) amb l´objectiu de difondre la riquesa gastronòmica que ofereix el municipi al voltant del seu producte més reconegut internacionalment. S´ha de seguir el perfil de @visitlescala i penjar imatges que reflecteixin l´esperit de la ruta de la tapa amb les etiquetes #anxovadelEscala i #visitlescala. Es poden penjar imatges de la ruta i les seves tapes entre el 25 de setembre i el 4 d´octubre i el premi per al guanyador serà una ruta de vela de creuer per a cinc persones i un carnet gratuït per fer la Ruta de la Tapa 2016.

L´alcalde de l´Escala, Víctor Puga, ha destacat durant la presentació de la festa, "la importància que té l´anxova, tant des del punt de vista turístic, com del cultural i històric" i ha reivindicat la creació d´un cap de setmana sencer d´activitats, coincidint amb el 25è aniversari de la Festa de l´Anxova, "perquè el producte i el pes que té al municipi s´ho mereixen".

El president de la Unió de Saladors Històrics d´Anxova, Martí Callol, s´ha mostrat molt satisfet que "el que va començar com una festa senzilla, s´ha convertit en una de les més emblemàtiques del municipi". "Agraïm molt l´esforç que fa l´Ajuntament de l´Escala i això ens dóna ànims per continuar treballant per fer que l´anxova de l´Escala sigui coneguda arreu del món", ha argumentat Callol.

La regidora de Turisme, Marta Rodeja, destacava també la importància que ha anat adquirint els darrers anys la Ruta de la Tapa de l´Anxova, una proposta que va sorgir de l´Agència de Desenvolupament Econòmic i Turístic i que en cinc anys "s´ha consolidat com una proposta gastronòmica d´èxit, tant des del punt de vista de públic com dels establiments que hi participen i que cada cop ofereixen un nivell gastronòmic més alt".