La nina Gisela era una nina diferent de les altres. Va conviure amb la famosa Mariquita Pérez, a mitjan segle passat, però el seu aspecte era diferent i es va convertir en una de les nines espanyoles més famoses dels anys 40 i 50. Per homenatjar la seva creadora, Carme Cervera Giralt, filla del Port de la Selva, la festa major del municipi, dedicada a Sant Baldiri, inaugura diumenge, a 2/4 de 7 de la tarda, una exposició que repassa la trajectòria de la cèlebre nina.

Carme Cervera Giralt compleix aquest mes de setembre 100 anys. Tenia només 22 anys quan va viatjar a Madrid per acompanyar la seva germana a la capital. Un cop allí i analitzant el gust i el físic de les nines, va decidir crear Gisela. Volia una nina molt maca i somrient, coincidint amb l´ideal estètic de l´època.

En l´exposició es podrà conèixer tot el procés de creació i producció de la nina, a partir de panells explicatius, fotografies i diferents objectes originals, des de maquetes publicitàries, revistes i catàlegs fins a molts dels complements de la nina. També es podrà conèixer tot el món de vestits i accessoris que l´acompanyaven. Gisela va aparèixer al mercat el 1944 i va tenir un gran ressò publicitari, amb catàlegs a botigues i grans magatzems, falques publicitàries pròpies, programes de ràdio i fins i tot una revista. A l´exposició es podran veure diferents models de nina Gisela que estarà acompanyada pels seus germans: en Guni i la Lili.

Jugar a nines és un dels jocs més quotidians. Després de la ­guerra civil espanyola, van anar apareixent nines fetes de cartró pedra i pastes similars a la porcellana que els donaven un gran realisme. Perquè la nina tingués una gran repercussió, la seva creadora va acudir a l´empresari de l´època, Pepín Fernández, propietari i fundador dels grans magatzems Galerías Preciados, perquè la seva nina lluís en exclusiva als aparadors de les botigues. El 1944 Gisela es va introduir al mercat espanyol i ràpidament es va exportar cap a Amèrica i cap a Europa amb una gran acceptació. Tenia 150 vestits i una gran varietat de complements, que juntament amb la qualitat dels acabats, van dotar Gisela d´un gran prestigi. La producció de Gisela es va acabar el 1961 amb la introducció de plàstics i materials similars per fer nines.

L´exposició farà gaudir als petits, veient les nines i els seus vestidets, i també als grans, sobretot les dones que de petites van conèixer Gisela.

Actes de la festa major

La festa major es va inaugurar divendres amb mostra d´artesania local i mostra de cuina i continua dissabte amb la jornada amb ofici solemne al migdia, sardanes a la plaça d´en Pol, a continuació, i, en acabar, dinar-homenatge a la gent gran. El públic infantil podrà gaudir, a partir de les quatre de la tarda, amb activitats al Passeig del Mar. Els actes continuen a la tarda amb concert i ball amb l´Orquestra Costa Brava a l´Espai Port. La vetllada acaba a 2/4 de 12 de la nit amb Pim Pam Pum, un petit castell de focs i, a mitjanit, les millors versions amb Fugados de Alcatraz.

Diumenge hi haurà trobada i cercavila de colles geganteres, i a la tarda s´inaugura l´exposició dedicada a la nina Gisela.