Núria Graham, que té una maqueta, 'First tracks', i un elapé, 'Bird eyes', editat per El Segell del Primavera, la pota discogràfica del festival Primavera Sound, acaba de publicar un EP de quatre temes, que presenta divendres (21.30 h) en concert al Teatre de Roses. Les cançons del nou EP: "són més fosques" diu, però segueixen parlant de la seva pròpia experiència. Reflecteixen el directe i tenen com a protagonista la guitarra elèctrica, explica Graham, cantant d´arrels basques i irlandeses, considerada una de les revelacions del panorama musical català dels darrers anys.

És la primera vegada que actua a Roses, com serà el concert?

Sí, és la primera vegada que actuaré a Roses, vinc amb banda i presentaré l´EP de quatre cançons titulat In the cave que va sortir publicat el 12 de febrer passat, també tocarem cançons dels altres discos i temes vells, hi haurà temps per repassar-ho tot.

Què inclou aquest EP? A què respon publicar aquestes cançons?

Són quatre temes que tenia ­guardats que volia que sortissin, treure´ls perquè tinguessin vida. Estàvem tocant aquestes cançons en el directe i, si no les haguéssim gravat en un EP, s´haurien perdut. Són cançons diferents perquè reflecteixen el directe que fem ara i la sonoritat del directe és diferent, els temes segueixen aquesta línia.

Sovint explica que les seves cançons parlen de vostè, aquests temes segueixen aquesta manera de fer?

Jo crec que sí, menys una que és la versió de Britney Spears, i no l´he escrita jo. Potser són cançons més fosques. La primera és un poema més repetitiu, les altres parteixen d´experiències pròpies, són més personals. És veritat que aquestes cançons les vaig fer sense escriure, només una ja la tenia escrita, perquè les feia en directe i m´inventava la lletra a sobre, però sí que m´agrada parlar sobre coses autobiogràfiques, així puc parlar dels sentiments reals. Intento no parlar sempre del jo, jo, però és una mica el que em surt de dins.

Pensa que la seva carrera va a un ritme accelerat, que tot va rodat?

Aquesta setmana tinc quatre concerts seguits, a partir de publicar l´EP m´han sortit més concerts, però ho visc amb normalitat..., tampoc no és un ritme desenfrenat, vaig fent concerts per aquí, i estic molt contenta de poder-me dedicar a això i de fer-ho amb tota la tranquil·litat.

Cantar en anglès, creu que li ha obert portes, és positiu, o simplement és el que li surt de dins?

Crec que si cantés en català seria diferent, potser aquí cantar en anglès em tanca moltes portes, però és el que em surt, ho faig de manera natural...

Fa poc declarava que se sentia més guitarrista que cantant...

Últimament he estat treballant molt amb la guitarra elèctrica, m´agrada la seva sonoritat, perquè puc experimentar molt més, abraçar els sons que vull fer i en aquests nous temes es nota aquest treball, he compost temes amb sons més guitarrístics, potser d´aquí un temps no serà així, però sí que és el que intento transmetre ara amb la meva música.

Què es veu fent en el futur?

M´atrau molt la producció, no ho veig com una cosa immediata, perquè em falten molts coneixements, però sí que m´agradaria aprendre i dedicar-m´hi.

On sentirem la seva música pròximament?

Encara no sé els plans de futur per a l´estiu, però sí que volem fer coses fora de Catalunya, aquí fa un any que toquem i puc avançar que anirem a Andalusia, al maig.