Segueix-nos a les xarxes socials:

A partir del primer trimestre del 2016

Catalunya estrenarà nou sistema d'etiquetatge verd dels vehicles

El conseller Vila anuncia "estímuls i al·licients" per als menys contaminants, "com descomptes a la xarxa d'autopistes de la Generalitat i als aparcaments, zones blaves i verdes dels municipis"

Catalunya estrenarà nou sistema d'etiquetatge verd dels vehiclesACN

Catalunya estrenarà en el primer trimestre del 2016 un nou sistema propi d'etiquetatge verd dels vehicles. "Els que siguin menys contaminants tindran estímuls i al€licients, com descomptes a la xarxa d'autopistes de la Generalitat i als aparcaments, zones blaves i verdes dels municipis", ha anunciat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, que aquest dijous és a la cimera del clima de París. Aquesta certificació voluntària consistirà en vuit categories, identificades amb un número i color específic, en funció del potencial contaminant de l'atmosfera de cada vehicle per òxids de nitrogen (NOx), partícules de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) i diòxid de carboni (CO2).

Vila vol "premiar els ciutadans i les iniciatives empresarials que es comprometin en la reducció d'emissions" de gasos contaminants. "És un problema molt greu a escala planetària i sabem que la incidència de les polítiques locals i regionals és la més eficaç de totes les que es fan", ha insistit el conseller. A Catalunya, el 27% de les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle tenen l'origen en el sector dels transports.

La comissió rectora del Pla d'Actuació de Millora de la Qualitat de l'Aire a la conurbació de Barcelona ha aprovat els criteris tècnics per determinar els vehicles nets i la seva certificació de qualitat de l'aire. Els titulars de vehicles hi podran tenir accés via telemàtica, a partir del portal EcoviaT, que gestiona Territori i Sostenibilitat. Des del 2012 ja ofereix un sistema de descomptes que, en funció del peatge, és del 30% per als vehicles amb baixes emissions i del 40% per als ocupats per tres o més persones. Des del setembre passat, els cotxes elèctrics tenen una bonificació del 100%. Amb aquest nou sistema propi d'etiquetatge verd la Generalitat fa un pas més i ajusta els descomptes de forma més concreta en funció de les emissions, no només de CO2 sinó també dels contaminants locals, com els òxids de nitrogen (NOx). A més, s'hi incorporaran tots els vehicles i no només els turismes.

Es crearan dos apartats, un per a turismes i furgonetes i l'altre per a camions, autocars i autobusos. En tots dos casos, la certificació de qualitat de l'aire constarà de vuit categories, dues per als vehicles considerats nets (ECO elèctric i ECO) i sis per a la resta (1, 2, 3, 4, 5, i 6), en funció del que contaminin. De la categoria ECO elèctric (de color verd) en formaran part els vehicles elèctrics purs i d'hidrogen elèctrics d'autonomia extensa, i també els elèctrics híbrids endollables amb 40 quilòmetres d'autonomia. En la segona millor categoria, l'ECO (també de color verd), hi haurà els vehicles de gas natural, GLP o biogàs sota normativa europea d'emissions EURO5 o superior, amb emissions de NOx iguals o inferiors a 60 mg/km i emissions de CO2 inferiors a 140 g/km. També en formaran part els vehicles de benzina i dièsel amb emissions de NOx iguals o inferiors a 60 mg/km i emissions de CO2 inferiors a 100 g/km.

Les altres sis etiquetes (que van des del color verd clar fins al gris, passant per diferents tons de vermell) no començaran a funcionar encara en el primer trimestre del 2016 sinó a partir del setembre.

Prem per veure més contingut per a tu