Conflicte al Pròxim Orient

Israel ataca els civils en les rutes segures imposades per a l’evacuació del nord de la Franja

L’Exèrcit hebreu, que assegura haver mort dos dels màxims responsables de l’atac de Hamàs, havia ofert dos corredors segurs i menteix al comprometre’s a no bombardejar-los

Andrea López-Tomàs

Ja no hi ha cap ruta segura a la Franja de Gaza. Ni tan sols n’hi ha hagut durant la setmana. El dia que el conflicte iniciat per l’atac sorpresa de Hamàs compleix una setmana, els palestins de l’enclavament pateixen el càstig col·lectiu en forma de mort i èxode. Els bombardejos israelians han costat la vida de més de 2.215 persones des de dissabte passat. A més, l’Exèrcit ha donat un dia i mig a la població del nord de Wadi Gaza perquè abandoni casa seva cap al sud a través de dues suposades rutes d’evacuació segures. Però Israel ha tornat a saltar-se les normes de la guerra i ha bombardejat les carreteres que s’havia compromès a no atacar. Com a resultat, unes 70 persones, inclosos nens, van morir divendres a la tarda mentre intentaven buscar un refugi segur, acatant les ordres del seu atacant.

«¡Espero que ens puguin ajudar! La situació està empitjorant. Estan demanant a totes les persones que viuen a l’àrea nord que se’n vagin al sud i no sabem on anar ni com de seriós és el missatge, i hem estat aïllats des de fa dies sense internet», implora la Hanaa, una dona embarassada de vuit mesos i mig, a EL PERIÓDICO. Clama des del campament de Jabalia, on amb prou feines queden edificis drets, i situat al nord de la Franja d’on han sortit palestins doblement refugiats per culpa de l’agressiva ofensiva israeliana que ha destrossat cases, hospitals i escoles. Aquest dissabte, Israel ha celebrat la mort dels que considera dos dels màxims responsables de l’atac de Hamàs la setmana passada. Es tracta de Merad Abu Merad, al capdavant de l’aparell aeri del grup islamista palestí, que inclouria l’ús de drons i milicians amb parapent, i Ali Kachi, líder de les forces de Hamàs Nakba i que va dirigir l’atac contra les comunitats frontereres israelianes a prop de Gaza.

Incursió terrestre

Aquest dissabte l’Exèrcit d’Israel ha dit en un comunicat que s’està «preparant per ampliar l’atac» a Gaza, insinuant una incursió terrestre llargament esperada a l’enclavament. Ha afirmat que està planejant una àmplia gamma d’operacions ofensives, inclòs un «atac coordinat des d’aire, mar i terra». «Diversos batallons i forces de l’Exèrcit estan desplegats a tot Israel en preparació per apujar el nivell de preparació i en preparació per a les pròximes etapes de la guerra, especialment la gran operació terrestre», han dit els militars israelians. El missatge arriba alhora que es difonen imatges de la primera visita del primer ministre Benjamin Netanyahu a les tropes desplegades a la frontera amb Gaza. «¿Esteu preparats per a la nova fase?», els ha preguntat en la seva primera arenga als soldats després de visitar els quibuts atacats al sud.

Durant les incursions ràpides i localitzades fetes per l’Exèrcit d’Israel a Gaza, un portaveu militar ha comunicat a la premsa israeliana que ha recuperat cossos de desapareguts a més de proves per trobar alguns dels prop de 130 ostatges que va fer Hamàs. Malgrat les ordres d’evacuació, qualificades de «crims de guerra» per part d’organitzacions humanitàries internacionals, Israel ha continuat atacant la Franja de Gaza i desenes de persones, entre les quals dones i nens, han mort en bombardejos contra combois de refugiats palestins que fugien de la ciutat de Gaza. En tot just una setmana, han mort 2.215 palestins, entre ells 724 nens i 458 dones, i 8.714 han resultat ferits com a resultat dels atacs de l’Exèrcit hebreu sobre el dens enclavament.