L'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) ha assegurat que la vacuna d'Oxford-AstraZeneca és "segura i eficaç" i ha defensat que es pot continuar utilitzant per combatre la covid-19 després d'investigar els casos de trombosi. La directora executiva de l'EMA, Emer Cooke, ha afirmat aquest dijous que els científics no consideren que la vacunació estigui "associada amb el risc general de patir" aquests problemes de coagulació de la sang. És a dir, que les evidències científiques no indiquen que sigui un efecte secundari. "Encara no ho podem descartar definitivament", ha admès Cooke. L'EMA farà una investigació addicional dels casos de trombosi per excloure totalment aquesta possibilitat.

Espanya i d'altres estats de la Unió Europea com França, Alemanya o Itàlia estaven esperant aquesta opinió del regulador per decidir si reactiven la vacunació amb AstraZeneca, que van paralitzar a principis de setmana malgrat que l'EMA no veia motius per fer-ho.

L'aturada es va desencadenar per una trentena de casos de trombosi entre els gairebé 5 milions de vacunats a Europa. Dinamarca i Àustria van ser dels primers a suspendre l'ús de la vacuna d'Oxford-AstraZeneca a finals de la setmana passada, però quan Alemanya s'hi va sumar dilluns l'efecte dominó es va accelerar i més d'una quinzena d'estats de la UE, entre ells Espanya, van fer el mateix.

L'EMA va començar a investigar els fets la setmana passada sense veure indicis que els casos estiguessin vinculats a la vacuna. Davant l'alarma a les capitals europees, el regulador de la UE va ampliar la investigació demanant a tots els països que informessin de casos similars.

Espanya reprendrà dimecres la vacunació amb AstraZeneca

Espanya reprendrà dimecres de la propera setmana la vacunació amb AstraZeneca. El govern espanyol i les Comunitats Autònomes ho han acordat de manera unànime al Consell Interterritorial extraordinari convocat per la ministra Carolina Darias, segons ha confirmat ella mateixa en roda de premsa posterior. La decisió es formalitzarà en un nou Consell Interterritorial el proper dilluns. Entretant, divendres i dissabte hi haurà reunions de la Ponència de Vacunes i de la Comissió de Salut Pública per decidir per quins grups es comença, si cal restringir algun perfil i si s'amplia el límit d'edat dels 55 anys.

L'Agència Europea del Medicament (EMA) assegura que la vacuna en qüestió és "segura i eficaç" i desvincula per ara els casos de trombosi del vaccí, tot i admetre que no ho pot descartar definitivament.

Darias ha fet seves les paraules de l'EMA i ha reincidit en el missatge de la seguretat del producte d'AstraZeneca. També ha destacat que el Consell Interterritorial ha pres la decisió per unanimitat tal com dilluns es va prendre la de suspendre la vacunació fins al pronunciament de l'organisme europeu, tot plegat amb la voluntat de "maximitzar beneficis i minimitzar riscos".

També ha incidit en la seguretat de la vacuna la directora de l'Agència Espanyola del Medicament, María Jesús Lamas, que ha preguntes dels periodistes ha considerat que la reputació de les vacunes "no s'ha ressentit" de tota la polèmica. "Això ha d'enfortir la confiança en les vacunes. Són segures i eficaces, i si hi ha algun problema es reavalua i es torna a dir que són segures i eficaces", ha explicat.