Situada a l'Església del Sant Sepulcre a la Ciutat Vella de Jerusalem, la tomba ha estat coberta per un revestiment de marbre, almenys des de 1555, i probablement des de segles abans. National Geographic està filmant els treballs de reestauració en curs en el qual està considerat el lloc més sagrat per a la Cristiandat.

"El revestiment de marbre de la tomba ha estat retirat, i ens va sorprendre per la quantitat de material de farciment sota ell," va dir Fredrik Hiebert, arqueòleg de la National Geographic Society, un soci en el projecte de restauració "Serà una anàlisi científica llarga, però finalment serem capaços de veure la superfície de la roca original en què, segons la tradició, es va col·locar el cos de Crist ".

Segons la tradició cristiana, el cos de Jesucrist va ser col·locat en un nínxol excavat al vessant d'una cova de pedra calcària després de la seva crucifixió pels romans l'any 30 o 33. La creença cristiana diu que Crist va ressuscitar després de la mort, i que les dones que van venir a ungir el seu cos tres dies després de l'enterrament van informar que no hi havia restes presents.

Aquesta plataforma d'enterrament està ara tancada per una petita estructura coneguda com Edicle, que es va reconstruir per última vegada en 1808-1810 després de ser destruïda en un incendi. L'Edicle i la tomba interior es troben actualment en procés de restauració per un equip de científics de la Universitat Tècnica Nacional d'Atenes, sota la direcció d'Antonia Moropoulou.

L'exposició del nínxol està donant als investigadors una oportunitat sense precedents per estudiar la superfície original del que es considera el lloc més sagrat de la cristiandat. Una anàlisi de la roca original pot ajudar a comprendre millor no només la forma original de la càmera de la tomba, sinó també com ha evolucionat com el punt focal de veneració des que va ser identificat per primera vegada per Helena, mare de l'emperador romà Constantí, en l'any 326.

"Estem en el moment crític per a la rehabilitació de Edicle," va dir Moropoulou. "Les tècniques que estem fent servir per documentar aquest monument únic permetran al món estudiar els nostres troballes com si ells mateixos fossin a la tomba de Crist."