La dona afganesa empresonada fa dos anys per adulteri després d'haver estat violada pel cosí del seu marit buscarà el perdó presidencial i espera que aquest cas creï precedent legal per altres dones en situació semblant.

Gulnaz, de 21 anys, va quedar embarassada després de ser violada el 2009 i la seva filla va néixer ja a la presó. Quan l'embaràs va provocar que el crim sortís a la llum, va ser empresonada juntament amb el violador per adulteri a la força.

Inicialment va ser sentenciada a dos anys de presó, però després de revisar-se el cas es va elevar la pena a 12 anys. Una apel·lació la setmana passada va provocar que es retallés la condemna a tres anys. El violador també va ser condemnat a 12 anys de presó, pena que es va reduir a set anys.

El seu cas ha portat un altre cop a la primera línia els desafiaments als quals s'enfronten les dones a l'Afganistan deu anys després de la caiguda del règim dels talibans després de l'operació militar internacional al país. Les tropes de combat estrangeres es retiraran del país a finals del 2014, i alguns activistes ja han assenyalat que això podria provocar que els drets de les dones siguin sacrificats.

El tribunal va decidir després que quedaria lliure si acceptava casar-se amb l'home que la va violar, fet al qual ha acabat accedint. Malgrat estar ja casat, la llei afganesa li permet tenir una segona dona.

"El fet que el tribunal hagi eliminat la porció de la sentència que fa que pugui casar-se amb el violador és una cosa que clarament dóna suport a la Llei d'Eliminació de la Violència contra les Dones signada pel Govern", ha dit la seva advocada, Kimberley Motley.

"Si el president, Hamid Karzai, decideix mostrar-se clement, fet en què confio (...), crearà precedent i mostrarà el seu suport a l'esmentada llei i a les dones afganeses", ha afegit Motley.

Aquesta llei va ser aprovada fa més de dos anys, però les Nacions Unides van afirmar la setmana passada que encara "hi ha un llarg camí per davant" abans d'implementar-la, i només uns pocs casos han estat jutjats sota aquesta.