El president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, ha confirmat oficialment la mort del líder de la guerrilla Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC), àlies 'Alfonso Cano', i ha asseverat que aquest ha estat "el cop més contundent de la història" contra el grup armat.

"Confirmada la mort d'Alfonso Cano, ha caigut el número u de les FARC, és el cop més contundent que se li ha donat ha aquesta organització en tota la història", ha manifestat Santos. El mandatari colombià ha cridat a la cautela en insistir que no cal ser "triomfalistes" fins "tenir un país amb un futur millor".

Santos ha emplaçat a les FARC a dissoldre´s. "El crim no paga, la violència no és el camí, desmobilitzeu-vos (...) i, si no ho fan, acabaran en una presó o en una tomba", ha afirmat, segons recull la Presidència de Colòmbia en un comunicat.

Així mateix, ha elogiat l'operació militar que ha acabat amb la vida d´'Alfonso Cano', la de la seva companya sentimental i les de diversos guerrillers. "Gràcies a la seva fortalesa i al seu coratge, s´ha aconseguit aquest cop. L'hi agraeixo de tot cor. Això li retorna al país la fe en el futur", ha celebrat Santos.

Per la seva banda, el ministre de Defensa, Juan Carlos Pinzón, ha sostingut que el líder de les FARC ha mort durant la tarda de divendres (matinada de dissabte hora catalana) després de diverses hores de persecució per part dels militars colombians.

"És una notícia molt important per al poble colombià i per al món", ha dit Pinzón, "és el cop més important de la història".

En una roda de premsa, Pinzón ha revelat que l'operació va començar prop de les 8.00 hora local de divendres (14.00 hora catalana) en una àrea muntanyosa del departament del Cauca, al sud-oest de Colòmbia, on, després d'un bombardeig, van caure abatuts "alguns membres de la seva estructura de seguretat, la seva aparent companya sentimental i va ser capturat el seu cap de seguretat".

El ministre de Defensa ha detallat que, després que una primera operació resultés amb la confiscació dels béns personals d´'Alfonso Cano', els militars van estrènyer el setge sobre la cèl·lula de les FARC, desembocant "en una situació de combat i de persecució ", durant la qual va morir el líder de la guerrilla.

Fonts oficials han precisat que el cos de 'Alfonso Cano' va ser trobat al lloc on s'ha dut a terme el bombardeig. Aquestes mateixes fonts han assegurat que 'Alfonso Cano' es trobava també al campament amb àlies 'Pacho Xinès', un dels seus homes més propers. No obstant això, d'acord amb les primeres informacions, només s'han trobat a àlies 'L'Indi' i 'La Guineu', que han estat capturats, segons ha informat el diari colombià 'El Tiempo'.