Rússia va proposar aquest dimarts que el Consell de Seguretat de les Nacions Unides faci la primera visita a l'Orient Mitjà en més de tres dècades per ajudar a reprendre les converses de pau encallades entre Israel i els palestins. A banda, el cos de quinze països de l'ONU hauria de visitar Egipte, el Líban i Síria, segons ha dit l'ambaixador rus a les Nacions Unides Vitaly Churkin.

Churkin va afegir que el Consell podria impulsar els esforços internacionals per reprendre les converses de pau israeliano-palestines amb la seva primera visita a la regió des del 1979. 'Creiem que el Consell de Seguretat podria jugar un paper per ajudar a fer aquest moviment', va assegurar.

Diplomàtics del Consell han explicat en privat que no és clar si els Estats Units donarien suport a una visita de l'organisme de l'ONU a l'Orient Mitjà ara com ara.

L'ambaixador rus, però, ha dit que el Consell podria voler visitar Cisjordània i la franja de Gaza 'd'alguna manera'. El grup islamista Hamas, que no reconeix el dret d'Israel a existir, controla Gaza. L'Autoritat Palestina presidida per Mahmud Abbas controla Cisjordània.

Tant els Estats Units com les Nacions Unides han urgit a reprendre les converses de pau entre Israel i els palestins estancades entre d'altres qüestions pels assentaments jueus a les fronteres de Cisjordània, i per la inflexibilitat de les postures de Hamas.