Els exèrcits cambodjà i tailandès continuaven en alerta aquest dimarts després dels enfrontaments que han protagonitzat a una selva objecte de disputa a l'entorn d'un temple hindú del segle XI, mentre els governs internacionals els urgeixen a deixar les armes. Els soldats d'ambdós bàndols han cessat el foc després de quatre dies d'enfrontaments, però continuen en alerta per si es reprenen a l'àrea de 4,6 quilòmetres quadrats objecte de disputa a l'entorn del temple Preah Vihear, reclamat pels dos veïns del sud-est asiàtic.

Després que tant la Xina, com Washington, com bona part dels països de la zona hagin reclamat a ambdós països que actuïn amb moderació, el govern tailandès ha dit que està disposat a mantenir converses amb el seu homòleg cambodjà per resoldre la disputa.

El ministre d'Afers Estrangers tailandès, Kasit Piromya, ha assegurat que planeja reunir-se aviat amb el cambodjà per discutir com acabar els enfrontaments, els més durs des del principi dels 90, quan els Khmers Rojos cambodjans actuaven a l'àrea.

L'anunci del ministre tailandès es produeix després del rebuig del Consell de Seguretat de les Nacions Unides a convocar una reunió urgent tal i com demanava el primer ministre cambodjà Hun Sen. La presidenta del Consell de Seguretat, Maria Luiza Ribeiro Viotti, ha dit que el problema entre els dos països s'hauria de resoldre en l'àmbit regional, malgrat que va deixar oberta la possibilitat que el Consell pugui reunir-se per discutir l'assumpte més endavant.

Diplomàtics del Consell han explicat a l'agència de notícies Reuters que seria possible que l'òrgan de seguretat pogués discutir l'assumpte la setmana que ve, malgrat que de moment no hi ha presa cap decisió al respecte.

L'Associació de les Nacions del Sud-est Asiàtic (ASEAN en les seves sigles en anglès), de la qual en formen part tant Cambodja com Tailàndia, ha demanat als dos països que encetin converses, si cal amb l'ajuda del mateix organisme.

'El tema ha de ser abordat, i això només es pot fer de forma bilateral, perquè és un tema de fronteres que ha de ser negociat entre els contendents', ha dit a Bangkok el ministre d'Afers Estrangers indonesi, Marty Natalegawa, actual director de l'ASEAN.

'Però a l'hora sempre hi ha espai per a l'ASEAN, i per als seus membres, per donar suport als esforços bilaterals', ha afegit.

Tailàndia i Cambodja s'acusen d'haver començat intensos intercanvis de trets que han mort almenys tres tailandesos i vuit cambodjans, i han donat ànims als protestants del moviment ultra-nacionalista tailandès 'camises grogues', que reclamen al govern del seu país que dimiteixi.

Mentrestant, la Unesco enviarà una missió a la zona per comprovar l'estat del temple de 900 anys, considerat patrimoni de la humanitat, segons ha dit la directora de l'organisme, Irina Bokova.

El govern cambodjà havia acusat els soldats tailandesos de provocar que una ala del temple caigués. Tot i això, reporters de Reuters que han pogut visitar la zona no han pogut constatar evidències d'aquest fet.