Les protestes contra el president egipci, Hosni Mubarak, han continuat per divuitè dia consecutiu, si bé amb una menor presència de manifestants a la plaça Tahrir, epicentre de la revolta, després que ahir s'hi reunissin gairebé un milió d'egipcis.

Els manifestants, cada vegada més organitzats i als quals s'estan sumant nouvinguts de tots els racons del país, semblen estar en compàs d'espera amb de cara la jornada de divendres, que ara ha estat batejada com el 'divendres dels màrtirs' i que s'espera que reuneixi novament centenars de milers de persones.

"Esperem que el Divendres dels Màrtirs serà el més gran funeral del món per acomiadar 300 egipcis", ha assenyalat en el seu compte de Twitter Wael Ghonim, el directiu de Google que va ser alliberat dilluns després d'estar detingut més d'una setmana i que va promoure el grup de Facebook al qual es considera com un dels promotors de les actuals protestes.

Ghonim es referia així al balanç de les víctimes mortals en les protestes que va donar a conèixer l'organització internacional Human Rights Wacht (HRW). Segons aquesta ONG, un mínim de 302 persones han mort, un mínim de 232 al Caire, 52 a Alexandria i 18 a Suez, tots ells morts des del passat 28 de gener.

Aquestes persones van morir, segons HRW, que ha visitat vuit hospitals, com a resultat dels trets de foc real efectuats per la policia durant les manifestacions i en un nombre "significatiu" dels casos per l'impacte de bales de goma i de pots de gasos lacrimògens disparats contra la multitud a molt poca distància.

Segons informa Al-Jazira, el Ministeri de Sanitat egipci ha negat aquest balanç i ha assegurat que pròximament es donaran a conèixer dades concretes sobre la violència registrada durant les protestes, sobretot com a conseqüència dels atacs per part de partidaris de Mubarak als manifestants que reclamen la dimissió del president i reformes.

En espera de divendres, els manifestants a la plaça Tahrir han rebut avui el suport dels principals sindicats del país, que han cridat a una vaga general. Segons Al-Jazira, uns 20.000 treballadors s'han sumat a aquesta vaga a tot el país.

A més, nombrosos manifestants han acampat davant de la seu del Parlament al Caire, amb la intenció de quedar-s'hi, ja que han penjat una pancarta en què es llegeix "tancat fins a la caiguda del règim", segons informa la cadena de Qatar.

Vagues

Per la seva banda, el blocaire '3 arabawy 'assegura que els empleats del transport públic al Caire han començat aquest dimecres una vaga i també han reclamat la dimissió de Mubarak, així com l'anul·lació de l'estat d'emergència, entre altres mesures.

"Això passa mentre les vagues s'estan propagant literalment per tot arreu", afirma aquest blocaire, subratllant que, com a conseqüència de la vaga, demà no hi haurà autobusos a la capital. "Està passant gent, està passant. La classe treballadora ha entrat en escena amb plena força avui i la sort del règim de Mubarak serà segellada aviat", afegeix.

D'altra banda, segons el diari 'Al Masri al Youm', uns 3.000 empleats de l'empresa estatal de ferrocarrils ENR s'han posat en vaga i han protagonitzat assegudes a les vies que han afectat el trànsit. Els treballadors amenacen amb no moure's fins que s'atenguin les seves demandes.

Segons informa l'agència Reuters, els organitzadors de les protestes estan treballant en plans per traslladar-se fins l'edifici de la televisió i la ràdio estatal aquest divendres. "Crec que la gent anirà de forma multitudinària davant la seu de la ràdio i la televisió (...) el president Mubarak caurà aviat, en tres o quatre dies", afirma Mohammad Sadik, un enginyer Caire.

La seu de la televisió, que es troba envoltada de vehicles blindats de l'Exèrcit, es troba a la riba del Nil, a un quilòmetre al nord de la plaça Tahrir. Així mateix, els manifestants apunten que també podrien desplaçar fins a les dues cambres del Parlament, que es troben en les proximitats.

Suleiman escalfa l´ambient

Les últimes declaracions del vicepresident, Omar Suleiman, dimarts a la nit tampoc han contribuït a calmar els ànims entre els manifestants i a convèncer-los que deposin la seva actitud. En una trobada amb els principals editors de diaris del país, Suleiman va deixar clar que el Govern no pot tolerar que les protestes es mantinguin de forma indefinida.

Després d´aclarir, segons va informar l'agència estatal MENA, que Mubarak no dimitirà i que no hi haurà un canvi immediat de Govern, Suleiman va advertir que l'alternativa al diàleg "és que hi hagi un cop (d'Estat), el que implicaria passos precipitats i no calculats, incloses moltes irracionalitats".

Quan els directius dels mitjans li van demanar que comentés les seves paraules, el vicepresident va dir que no es referia a un cop militar sinó al fet que "una força que no està preparada per governar" podria enderrocar a les institucions estatals, segons ha relatat Amr Khafagi, director del diari privat 'Shorouk'.

Des de la coalició que han format els principals grups juvenils presents a la plaça, 'Joves de la Revolució', han rebutjat aquestes paraules. "Està amenaçant amb imposar la llei marcial, el que significa que tothom a la plaça serà aixafat", ha assenyalat el portaveu d'aquesta coalició, Abdul-Rahman Samir, citat per Al-Jazira. "Però què farà amb la resta dels 70 milions d'egipcis que ens seguiran després", s'ha preguntat.

Quatre morts

D'altra banda, almenys quatre civils van morir i unes seixanta van resultar ferides, d'ells 13 greus, en enfrontaments entre policia i manifestants en un oasi del sud d'Egipte, va informar una font dels serveis de seguretat a Efe.

La font va indicar que entre els ferits, ocorreguts davant de la comissaria de la localitat de Jarga, a la província meridional de Wadi al Guedes, hi ha vint policies.

Segons la font, els agents es van veure obligats a disparar per la violència dels manifestants que protestaven contra el cap de la policia per un suposat maltractament.

Testimonis presencials van explicar que una multitud es va dirigir a la comissaria per protestar per la detenció d'uns joves i que els agents de policia van obrir foc davant l'allau de manifestants.

D'altra banda, a Port Said, al nord-est d'Egipte, diverses persones van cremar el cotxe del governador i van envoltar la seu del govern provincial a una manifestació per la demora en el lliurament d'uns habitatges que les autoritats els hi havien promès.

Així mateix, treballadors del canal de Suez, que uneix el mar Mediterrani amb el mar Roig i pel qual passen 2,5 milions de barrils de petroli diaris, van dur a terme avui protestes per demanar millores salarials i contra la precarietat laboral.

Aquests incidents tenen lloc dins de la revolta popular a Egipte, que fins ara ha transcorregut sobretot al Caire, Alexandria i Suez, contra el règim de Hosni Mubarak, de 82 anys i durant tres dècades en el poder.

L'Aràbia Saudita ofereix suport econòmic a Mubarak

L'Aràbia Saudita s'ha ofert a donar suport econòmic al líder egipci, Hosni Mubarak, si els Estats Units retiren l'ajuda de 1.500 milions de dòlars, que anualment donen a Egipte. Així ho ha publicat aquest dijous el diari britànic 'The Times', que explica que el 29 de gener Abdullah va tenir una conversa telefònica amb el president dels Estats Units, Barack Obama, en què li va demanar que no humiliés Mubarak, a qui les revoltes populars del Caire reclamen que abandoni el càrrec que ha ocupat durant 30 anys. El 28 de gener, la Casa Blanca havia anunciat que revisaria l'ajuda que dóna a Egipte però posteriorment, el gabinet d'Obama va desmentir que tal revisió estigués planejada actualment.

'Mubarak i el rei Abdullah no només són aliats, són amics íntims, i el rei no permetrà deixar el seu amic apartat i humiliat', afirma un alt funcionari saudita al diari 'The Times'. De fet, l'Aràbia Saudita és l'aliat més proper d'Obama al Golf i, segons la font citada pel rotatiu britànic, Abdullah li va deixar clar al president nord-americà en la conversa telefònica que cal permetre que Mubarak supervisi la transició pacífica cap a la democràcia i després, marxi amb dignitat.

Tot i que, al principi de les revoltes populars al Caire, els Estats Units van reclamar a Mubarak que abandonés el càrrec immediatament, Obama va dir la setmana passada que el líder egipci hauria de cedir el poder a les eleccions, planificades pel mes de setembre.

Durant molt temps, la Casa Blanca ha alimentat la seva aliança amb Egipte donant-li milions de dòlars d'ajuda amb l'objectiu d'influir en el rol d'aquest actor clau a la regió.