El líder opositor ucraïnès, Víctor Ianukóvitx, veu reduït el seu avantatge sobre la primera ministra, Iúlia Timoixenko, segons avança l'escrutini dels comicis presidencials d´ahir diumenge, segons informa la Comissió Electoral Central (CEC).

Ianukóvitx obté el 48,48 per cent dels vots, un 2,62 per cent més que Timoixenko, que obté un 45,86 per cent, després de l'escrutini del 85,02 per cent de les paperetes emeses.

L'avantatge de l'opositor sobre la primera ministra era del 8,49 per cent després del 25 per cent escrutat, per la qual cosa s'espera que el resultat final de les eleccions presidencials sigui molt ajustat, segons les agències ucraïneses.

L'estret marge entre els dos aspirants a succeir el president sortint, Víctor Iúsxenko, promet llargues batalles judicials per cada acta electoral, segons el parer de tots els analistes.

Mentrestant, d'acord amb els resultats de les enquestes a peu d'urna, Ianukóvitx hauria guanyat amb un marge d'entre 3 i 6 punts percentuals.

Sobre això, Timoixenko va assegurar ahir a la nit que "els resultats de les enquestes a peu d'urna són només sociologia ... La diferència (a favor de Ianukóvitx) és de l'ordre del 3 per cent i està dins del marge d'error sociològic".

Els representants del seu partit van avançar que s'havien produït "importants falsificacions" i que recorrerien davant dels tribunals els resultats a les escoles de la regió de Donetsk, feu de Ianukóvitx.

En vigílies de la segona volta, la mateixa Timoixenko va advertir que trauria als seus partidaris als carrers en cas de falsificació dels resultats electorals.

Mentrestant, Borís Kolesnikova, "número dos" de l'opositor Partit de les Regions que lidera Ianukóvitx, va expressar l'esperança que Timoixenko es comporti com un polític europeu i admeti la seva derrota.

El Secretariat de la Presidència va assegurar que Iúsxenko està disposat a cedir la direcció de l'Estat al guanyador de les eleccions quan es confirmi oficialment la seva victòria.

Al seu torn, la missió d'observadors de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa (PACE) va trucar al perdedor a reconèixer els resultats dels comicis.

La participació, que va ser del 69 per cent, va superar lleugerament la de la primera ronda fa tres setmanes, en la qual Ianukóvitx avantatjar per poc més de 10 punts a Timoixenko.