L'activista catalana Ariadna Jové ha sortit en llibertat aquesta tarda passades les 17.00 hores a Tel Aviv després de pagar la fiança imposada pel Tribunal Suprem d'Israel d'uns 600 euros, segons ha confirmat a Europa Press el portaveu de la família, Iván Gordillo, després de parlar amb ella per telèfon.

El Tribunal Suprem d'Israel ha ordenat l'alliberament de Jové i de la seva companya australiana Bridgette Chappell a canvi del pagament d'una fiança de 3.000 shekels cadascuna (gairebé 587 euros) i els ha prohibit l'entrada a Cisjordània, després que ahir l'Exèrcit israelià les detingués a Ramallah.

Segons Gordillo, ara tenen "dos processos oberts", un amb el Tribunal Suprem, que ha de resoldre si la detenció va ser il·legal, ja que si fos d'aquesta manera, les activistes podrien tornar a entrar a Cisjordània. L'altre procés és administratiu, i es tracta d'"aclarir la situació amb Estrangeria" per evitar ser extradida.

El portaveu de la família ha explicat que l'activista encara no ha decidit si tornarà a Espanya o es quedarà, i que dependrà de si finalment el Suprem li permet tornar a Ramallah, on realitza la seva feina dins del Moviment Internacional de Solidaritat (ISM), perquè si no és així "no té sentit quedar-se".

A l'audiència, Jové ha declarat davant del Tribunal Suprem israelià que les forces de seguretat li van fer elegir a ella i a la seva companya del Moviment Internacional de Solidaritat (ISM) Bridgette Chappell entre signar una declaració de deportació voluntària o passar sis mesos a la presó.

"Ens van dir que ens estaven portant a Holon i que allà podríem elegir entre accedir a una expulsió immediata o empresonar-nos durant sis mesos. Ens van dir que teníem fins que arribéssim a Holon per decidir", ha explicat Jové, segons recull el diari israelià 'Haaretz' en la seva edició digital.

Una vegada a Holon, seu central de la Unitat Oz de la policia migratòria israeliana, van ser interrogades, sobretot sobre per què no tenien visat vàlid, segons 'Haaretz', i responsables del ministeri de l'Interior israelians els va presentar un document de deportació voluntària que es van negar a signar, han indicat les dues activistes.

Jové i Chappell van ser arrestades per tropes israelianes diumenge a la matinada en un apartament de Ramallah per estada il·legal a Israel, malgrat que les forces de seguretat israelianes no poden penetrar a la Zona A dels territoris palestins controlats per l'Autoritat Palestina excepte per raons urgents de seguretat i en persecucions 'en calent', casos en els quals no s'enquadra la caducitat de visats.

Ens van apuntar amb fusells M-16

La mateixa Jové va descriure l'assalt en declaracions des de la presó israeliana de Ramallah, on es trobava empresonada diumenge. "Cap a les 02.30 de la nit els militars van obrir la porta i van entrar. Hi havia entre 15 i 20 soldats que ens van apuntar amb fusells M-16", ha explicat.

"Ens van demanar els nostres passaports i ens van demanar que agaféssim les nostres coses i que anéssim amb ells. Ens van lligar de mans i ens van portar a Ofer", ha afegit. Els militars van lliurar les dues actives a la Unitat Oz a Ofer, a Cisjordània, on la Policia israeliana té limitades les seves competències.

Jové ha de tornar a la presó aquest dimarts perquè el servei d'intel·ligència israelià li retorni els efectes personals que li ha confiscat. Confia recuperar les càmeres de fotografiar i les targetes de memòria, però ja li han avançat que no li retornaran la documentació i els llibres d'àrab, alguns d'ells de literatura. Per quedar-se amb aquestes coses, la policia israeliana al·lega 'motius de seguretat'.

'Hem patit més nosaltres que ella'

'Hem patit més nosaltres que ella', assegurava a l'ACN Gaietà Jové, el pare de l'activista tarragonina, en saber que la seva filla acabava de quedar alliberada. 'Papa, ja sóc a la porta', li ha comentat l'Ariadna, quan pare i filla han pogut contactar. Després d'un dia molt intens i de fer diverses trucades -com ara al diputat Joan Tardà- per esclarir la situació de la seva filla veient que passaven les hores i creixia la preocupació, el pare de l'Ariadna ja està molt més tranquil a casa seva a Tarragona, atenent un telèfon mòbil que no para de sonar.

Ara la família resta pendent del retorn de la noia, que confien que sigui en cinc dies, segons els ha informat l'ambaixada. 'Com que no té visat, segurament no li renovaran i l'extraditaran', ha declarat el pare. Gaietà Jové diu que, malgrat la detenció, la seva filla continua amb les mateixes ganes de seguir lluitant, tot i que a ell li agradaria que portés una vida més 'tranquil·la'. 'Com a pares, ens agradaria que afluixés una mica, però no li direm que deixi de fer el que fa, perquè hi creu i ella és feliç, per això té el nostre suport', ha conclòs Gaietà Jové.