Els Caps d'Estat i de Govern dels 27 han triat avui al desconegut primer ministre belga Herman van Rompuy com a primer president permanent de la UE per als pròxims dos anys i mig.

La candidatura del democristià Van Rompuy ha estat patrocinada per França i Alemanya i era la que trobava menys resistències entre la resta de socis europeus. La seva elecció ha estat possible després que Regne Unit renunciés a col•locar en el lloc a l'ex primer ministre Tony Blair.

Els líders europeus van acordar avui nomenar la baronessa britànica Catherine Ashton, actual comissària de Comerç, com a substituta de Javier Solana al capdavant de la diplomàcia europea.

Com a Alta Representant de la Política Exterior europea, tindrà al seu càrrec un servei exterior que comptarà amb una dotació econòmica de 50.000 milions d'euros fins a 2013, uns 5,000 funcionaris i la xarxa de delegacions de la Comissió Europea. A més, serà vicepresidenta de l'Executiu comunitari.

La candidatura d'Ashton va ser proposta aquesta tarda pel Partit Socialista Europeu, que aspirava a aquest càrrec a canvi de deixar als conservadors el lloc de president permanent del Consell Europeu. Els socialistes van descartar a altres possibles aspirants com l'ex primer ministre italià Massimo D'Alema o el ministre espanyol d'Afers Estrangers, Miguel Ángel Moratinos.

El nomenament d'Ashton, els Vint-i-set donen resposta a les recents crítiques per l'absència de dones als principals llocs de rellevància de la UE.