Augmenten els joves amb addició als jocs i les apostes en línia

El 10% de la població de 15 a 29 anys té un ús compulsiu d’Internet

L’Alt Empordà, entre les comarques amb més establiments de loteria

Més de la meitat de la població de 15 a 64 anys va jugar amb diners l’any passat, segons un informe

L’alcohol continua sent la droga més tractada amb 765 casos nous l’any passat a Girona, un 47% del total

Un dels estancs de la Jonquera que venen loteria. | ARXIU

Un dels estancs de la Jonquera que venen loteria. | ARXIU

Laura Teixidor

Els centres de salut cada vegada atenen més població amb addicció al joc i, darrerament, aquesta pràctica està augmentant en els joves. La franja en la qual ha crescut més aquest trastorn és la dels menors de 25 anys, sobretot en joc estratègic, com són les apostes esportives o els casinos.

Cada vegada es tenen més presents els danys en la salut de les addicions no químiques conegudes com a addicions comportamentals. També cal destacar que les tecnologies de la informació i la comunicació han fet sorgir aquests problemes en determinats àmbits. Així, per exemple, s’ha detectat que un 10% dels joves de 15 a 29 anys presenta un ús compulsiu d’Internet i un 6% d’aquests joves ha jugat amb diners els últims dotze mesos en el moment de fer l’estudi. Pel que fa a la població de 15 a 64 anys, un 52% ha jugat amb diners també en aquest període, segons exposa l’Observatori Català de Drogues i Addiccions Comportamentals.

De les addiccions comportamentals que van generar més tractaments l’any passat a la població general, destaca que el trastorn per joc d’apostes va motivar el 76% dels inicis, un 2% més que el 2021; seguit per l’ús de videojocs que en va motivar el 7% i l’addicció al sexe amb un 6%. En funció del sexe, el 85% corresponen a homes i el 15% a dones. En el cas dels homes, les addiccions comportamentals amb més prevalença van ser el trastorn per joc d’apostes (79%), el trastorn per ús de videojocs (8%) i l’addicció al sexe (7%). En canvi, les més prevalents entre les dones són el trastorn per joc d’apostes (53%) i les compres (23%).

En el cas de la Regió Sanitària de Girona, l’any passat els centres de salut van iniciar un centenar de tractaments per addiccions comportamentals. 

Com a indicadors de la disponibilitat i l’accessibilitat al joc amb diners, s’ha calculat el nombre d’establiments que venen loteries o d’establiments d’hostaleria que disposen d’alguna màquina escurabutxaques per 10.000 habitants. S’observa que, en tots dos casos, les densitats més elevades es troben a les comarques que formen part de l’Alt Pirineu i l’Aran, Lleida i Terres de l’Ebre o en són limítrofes, tot i que, en el cas de les densitats dels establiments que venen loteries, les densitats més altes també es van observar a les comarques del Camp de Tarragona i l’Alt Empordà.

Drogues més tractades

Entre els inicis de tractament per drogues a Girona, l’alcohol, amb 765 casos (un 47% del total), és la droga amb més inicis de tractament i la que genera una major càrrega de morbiditat. Per la seva banda, la cocaïna continua sent, el 2022, la segona droga que més inicis de tractament genera als centres d’atenció i seguiment a les drogodependències (CAS), després de l’alcohol, amb un 26% del total (431 casos).

El cànnabis va generar el 14% dels inicis de tractaments (229 casos) i és la substància amb la franja d’edat més jove, amb un 42% de persones que tenen menys de 25 anys. És la droga il·legal més consumida a Catalunya i a la majoria de països europeus.

Quant a l’heroïna, cal destacar que el nombre de peticions de tractament segueix al nivell més baix de la sèrie històrica des de 1987, representant el 4% (72 casos) del total d’inicis de tractament. Cal destacar que la mitjana de Catalunya és el doble i es deu, sobretot, a la xifra elevada d’inicis de tractament a les presons, amb un 53% del total de drogues tractades.

En el conjunt dels inicis de tractament a tot el territori, s’observa que el 76% corresponen a homes i el 24% a dones. Aquesta majoria d’homes es manté quan s’analitzen les drogues per separat, excepte en el cas del tabac, on els percentatges s’apropen (54% homes i 46% dones). A l’altre extrem trobem l’heroïna i la cocaïna en què la proporció dona/home arriba a ser d’entre 1 o 2 dones per cada 8 o 9 homes.

Quant a l’edat mitjana, el 57% de les persones tenen més de 40 anys quan inicien tractament. En el cas de l’alcohol aquest percentatge puja fins al 70%. Un 15,2% de les persones que inicien tractament tenen un nivell socioeconòmic molt baix. En el cas concret de les persones que l’inicien per heroïna, el nivell socioeconòmic molt baix s’eleva fins al 30% (29% en homes i 36% en dones). 

TEMES