La Generalitat va demanar ahir la llibertat sota fiança de dos dels joves encausats que estan en presó provisional des de fa més de quatre mesos arran dels aldarulls durant la sentència del procés. Aquesta exerceix d'acusació particular per les presumptes lesions a agents dels Mossos d'Esquadra durant els enfrontaments. El canvi de consideració arriba després que la defensa posés de manifest que els dos acusats es troben en situació regular, en contra de la interlocutòria de la jutgessa instructora que va resoldre la presó provisional el 7 de novembre de 2019.

La secció tercera de l'Audiència de Girona va celebrar ahir una vista per resoldre el recurs de la defensa interposat contra la resolució de presó provisional en la qual s'ha mantingut dos dels joves encausats des de fa més de quatre mesos. La mateixa sala va resoldre el 7 de novembre i el 23 de gener mantenir la presó per als dos joves emparant-se en el risc de fuga, mentre que la resta d'acusats estan en llibertat sota fiança.

Precisament, la defensa exercida per l'advocat Benet Salellas va qüestionar durant la vista d'ahir que existeixi aquest risc, tenint en compte que els dos joves, que ara tenen 18 i 19 anys, «van marxar del Marroc quan eren menors d'edat jugant-se la vida». Salellas va indicar que «els estudis sobre joves migrants diuen que només el 2% torna al seu país d'origen després d'haver vingut en algun punt de l'Estat». Així, Salellas va assegurar que «s'ha tingut en compte la nacionalitat dels empresonats per valorar el risc de fugida».

D'altra banda, la defensa també va explicar que dels quatre delictes que se'ls imputen (lesions, danys, desordres públics i atemptat contra l'autoritat), l'únic que compta amb un agreujant és el de desordres. En aquest sentit, Salellas es va queixar que els supòsits pels quals es justifica l'agreujant, tinença d'armes reals o simulades i ocultació del rostre, «no es van produir» en cap dels dos casos i que per tant aquesta consideració no està justificada.

La magistrada instructora va determinar que la «proximitat de la celebració del judici» fa que el risc de fuga sigui «més alt». Sobre aquest argument, la defensa sosté que «és fals» que s'aproximi, donat que encara no ha entrat en fase d'instrucció perquè «la magistrada està dilatant la causa amb l'anàlisi de totes les imatges dels mitjans de comunicació on apareixen els acusats en una voluntat prospectiva contrària al principi de presumpció d'innocència».

La Fiscalia, en contra

La Generalitat demana ara per als dos empresonats la llibertat sota fiança de 2.000 euros, així com la prohibició d'assistir a manifestacions i compareixences periòdiques. Ara, l'única acusació que segueix mantenint la petició de presó provisional per als dos encausats fins a la celebració del judici és la Fiscalia, que segueix veient risc de fuga. Amb tot l'argumentari de les parts, el tribunal resoldrà si manté la presó o els deixa en llibertat.