Aquest 2020 serà el primer any sencer de l'Ajuntament escollit a les últimes eleccions municipals. El primer cicle anual d'un govern, el de JxCat, que gestiona en franca minoria (9 de 27 regidors) i amb una alcaldessa més pendent d'allò que passa al Parlament que a la ciutat. Un cop feta palesa la impossibilitat d'articular un govern alternatiu, les opcions de l'oposició es redueixen a dues: fer política de bloqueig i crítica sistemàtica o treballar per introduir canvis en una acció de govern que no és, evidentment, la que un mateix faria. Davant d'aquest escenari l'opció de Guanyem ha estat la segona, i els avenços són evidents.

Això s'ha concretat en dos sentits: d'una banda, en el lideratge des de l'oposició, amb voluntat de sumar l'esquerra i el món progressista dins el ple, en temes com l'habitatge, l'educació, el medi ambient o la participació. De l'altra, en un triple acord de cartipàs, ordenances i pressupost amb el govern que ha permès, per un costat, que la ciutat no s'aturi més del que ja ho està i, per l'altre, incorporar elements d'ecologisme, educació, habitatge, cooperació, mobilitat o transparència que fins ara havien estat rebutjats històricament pel món convergent. Hem evitat que Girona quedi orfe de polítiques per lluitar contra l'increment desorbitat del preus del lloguer, contra la segregació escolar o contra l'emergència climàtica. Aquest 2020 s'ha avançat en temes estratègics, i s'ha fet amb propostes concretes que porten el segell de Guanyem. En cito tres: l'impuls de dos projectes d'habitatge a Can Gibert, la incorporació de dues educadores més per a les escoles bressol públiques i la pacificació periòdica d'una artèria de la ciutat. Mesures ambicioses que reverteixen dinàmiques del passat i que, una vegada aprovades, és el govern de Madrenas qui té la responsabilitat de desenvolupar-les. La prova del cotó, en diuen.

D'aquests acords ens hem proposat fer-ne seguiment obrint un portal de transparència i control al nostre web. Creiem que tenim aquest deure davant dels electors que ens van fer confiança i, en general, davant de tots les gironines i els gironins. El nostre és un compromís que supera la lògica del «deixar fer» i mirar cap a un altre costat, un compromís que lliga amb la tradició d'activisme i perseverança que perviu a la nostra ciutat.

Així, doncs, estarem amatents davant d'un govern que, ja ho hem dit, també fa patir. Ningú sap si Madrenas vol continuar sent alcaldessa o pensa ja en altres càrrecs des del seient del Parlament. Només una de les nou persones del govern es dedica tota la jornada a l'Ajuntament i no és ni l'alcaldessa ni cap tinent d'alcaldia. Les queixes en residus, mobilitat, gestió diària i projecte de ciutat s'acumulen. I més enllà de la lògica de Guanyem de fer que aquesta no sigui una legislatura d'un bloqueig permanent, és cert que la responsabilitat d'executar acords i desencallar problemàtiques recau en el govern municipal. Per la nostra banda, estem convençuts de la feina feta fins ara, la d'oposició constructiva que aconsegueix avenços alhora que planteja la necessitat d'articular un pol de treball conjunt a l'oposició per anar més enllà. Esquerra i el PSC saben que tenen la porta oberta per treballar plegats en propostes de ciutat. Des del primer dia i per tot el mandat.

I tot plegat perquè, malgrat els contextos itinerants en què vivim, que situen el mandat en moments d'incertesa, Guanyem Girona té i vol tenir la responsabilitat de liderar una ciutat per a la seva gent, justa, ecologista, transformadora, republicana i on ningú quedi enrere. I aquest objectiu el desenvoluparem des d'on ens pertoqui en cada moment. Ara, des del lideratge de l'oposició. La pilota de desenvolupar els acords, com dèiem, és avui a la teulada de Madrenas. Mentrestant, nosaltres continuarem treballant, fent seguiment i plantejant tots els escenaris possibles a curt i a mitjà termini. Amb participació i transparència. Amb ambició i determinació. Talment com va néixer. Amb les ganes de fer la millor política que portem als nostres cors.