Que no seran unes Fires de Girona «normals» ho signaria, fins i tot, un nen de tres anys. Que seran «tristes», també. Ja sigui perquè faltaran gironins i catalans passejant per la seva terra o perquè no es podrà fer la cervesa a la barraca d'alguna entitat. També perquè hi haurà menys actes que cap altre any. Algunes activitats les ha suspès directament l'Ajuntament de Girona però altres ho han decidit les entitats organitzadores. O bé perquè avui volen anar a la manifestació independentista de Barcelona o bé per manca d'inscrits (perquè no han sabut captar gent o perquè els possibles assistents han preferit altres opcions en temps convulsos).

És sobradament conegut que no hi haurà els enyorats concerts a la Copa i que les entitats no hi tindran barraca per recaptar diners a base de vendre -sobretot- alcohol i entrepans. O que els castells de vigília, la tronada o el correfoc també s'han anul·lat. Els diables han denunciat la «pressió» policial al qual s'han vist sotmesos. Tampoc hi haurà el popular concurs de paletes a la plaça Poeta Marquina que s'ha acabat suspenent perquè la policia no volia que hi hagués material d'obra i de construcció massa hores a l'aire lliure. Ni els exitosos busos de nit que portaven i tornaven joves de pobles veïns.

Però, i els diferents espectacles que es feien de dia a l'esplanada de la Copa? Tampoc es faran (a excepció dels concerts infantils traslladats a corre-cuita al parc del Migdia).

Els tres vermuts musicats amb rock dels dissabtes al migdia a l'esplanada de la Copa s'han suspès. Hi havia prevista l'actuació d'Ask the Dust, Failovers i Shouting Last. Els espectacles de Vintage Brothers, Set Up, o el xou Quan no tocàvem de peus a terra, tampoc es faran. Aquestes activitats servien per donar vida a la zona il·luminada per dos grans fanals just a l'entrar la nit a l'espera dels primers noctàmbuls i dels amants de les primeres actuacions de la nit a l'escenari. I el torneig d'escacs «Memorial Antoni Medinyà» s'ha traslladat a la seu del club.

La cursa d'orientació que s'havia de fer demà amb sortida del castell de Montjuïc també ha caigut de la programació. O els tallers de mosquets de Sant Narcís al Centre Cívic Ter, que servia per introduir els participants al món de les tres dimensions.

També ha desaparegut de la programació el ja tradicional sopar de festa major en la vigília de Sant Narcís que s'havia de fer a l'envelat de la plaça Miquel de Palol i que en els darrers anys havia anat perdent comensals. Es manté, però, el ball i el concert de l'Orquestra Maravella previstos per aquell dia, com la resta d'actuacions previstes en aquest punt.

Tot plegat, cal recordar, va començar amb els actes previs a les Fires ja anul·lats, el cap de setmana anterior. Aquell dissabte 19 d'octubre hi havia el conegut Toc de Rams de la Fal·lera Gironina, amb el canvi de rams de les gegantes i l'entrega de mocadors als participants de la competició de la Festa dels Quatre rius. Aquells dies ja havien començat les primeres protestes per la sentència als líders polítics independentistes.

I tot això s'ha suspès sense tenir en compte el que pugui passar amb la vista de l'euroordre de Carles Puigdemont, el dia de Sant Narcís. O d'alguna possible predicció de mal temps d'en Tomàs Molina.

Tot això en un Ajuntament obsessionat en engreixar la programació amb actes ficticis, que res tenen a veure amb la festa major, per simular moltes més activitats de les reals: hi ha partits de futbol del Girona FC, de bàsquet de l'Uni Girona o d'hoquei del Girona CH, així com obres de teatre de Temporada Alta o concerts de la programació de l'Auditori com Ismael Serrano.