L'Ajuntament de Salt ha celebrat avui el migdia un ple extraordinari amb un únic punt: condemnar la sentència dels líders independentistes que estan a la presó. Una moció presentada i aprovada per l'equip de govern (ERC i JxSalt) i IPS-CUP, que ha comptat amb els vots en contra dels regidors del PSC. El ple s'ha celebrat amb l'absència dels tres membres de VOX.

L'alcalde Jordi Viñas ha mostrat el rebuig de les tres formacions independentistes de Salt cap a la sentència del Tribunal Suprem. El batlle ha exposat un document de l'Associació de Municipis per la Independència i l'Associació Catalana de Municipis que s'ha llegit a altres ajuntaments de Catalunya.

Viñas ha explicat que la democràcia "està tocada de mort" i que l'aparell de l'Estat espanyol "actua intentant abolir la pluralitat política". "Aquesta sentència no ens atura; al contrari, ens enforteix com a moviment per debilitar el règim del 78", ha afirmat de forma contundent. L'alcalde ha reclamat la "llibertat immediata de tots els presos i preses polítiques" i ha exigit "l'amnistia de tots ells i també dels exiliats".

En el seu torn de paraula, el portaveu socialista Joan Martin ha defensat el vot en contra de la seva formació explicant que aquesta moció només fa que generar més conflicte. "És comprensible una discrepància contra la sentència però, no és comprensible utilitzar-la per continuar amb l'enfrontament entre catalans", ha afirmat Martin. El regidor del PSC considera que ara és "hora d'obrir una nova etapa" on el "diàleg contribueixi a tancar les ferides profundes provocades pel procés independentista". És per aquest motiu que Martin ha fet una crida "a la serenitat" i a "trobar camins d'entesa entre els catalans i tots els espanyols".

Davant del vot negatiu dels socialistes, Viñas ha acusat el PSC de "girar la cara" als catalans i de fer veure que això no va amb ells. Unes paraules que ha negat Martin afirmant que el seu partit sempre ha "escoltat els dos costats". "Estar al costat del 155 no és escoltar a les dues parts", ha contestat Viñas. Tot i això, l'alcalde ha agraït als socialistes la seva assistència al ple i ha criticat que VOX no hi hagi assistit.

El líder de la formació de l'extrema dreta, Sergi Fabri, ha explicat a aquest mitjà de comunicació que el seu partit no ha assistit al ple pel seu desacord amb la convocatòria. "Rebutgem la urgència del mateix i la càrrega que comporta a les arques municipals, per la qual cosa hem decidit marxar", ha explicat Fabri. Cal destacar que l'acte d'avui no suposarà un cost extra perquè els regidors han renunciat a cobrar per assistència en aquest ple.