alt ha posat en marxa aquesta setmana el primer local de barri de la ciutat, a la zona centre, un espai de trobada per a veïns, entitats i associacions que busca unir i recuperar l'esperit de barri. «Crear identitat de poble, identitat de barri», aquesta seria la idea, segons explica el tinent d'alcalde, Ferran Burch, regidor de l'Àrea d'Acció Social. «Si no consideres els espais on vius com el teu barri o del poble, difícilment el cuidaràs o faràs massa res», de la mateixa manera que, «si creus que és l'espai i lloc on vols viure, on vulguis que creixin les criatures, és lògic que el cuidis, respectis els veïns i l'entorn» i, assegura el regidor, «això és cohesió i convivència».

La idea de crear locals de barri estava plasmada ja en l'acord de l'actual equip de govern (ERC i IpS-CUP), cadascú a la seva manera. «Faltaven espais de relació, locals socials» i a partir d'aquí es va incorporar aquest primer local, de 150 m2 al carrer Àngel Guimerà, 76, antigament ocupat per una entitat bancària i adquirit per Salt.

El del barri Centre era, juntament amb un altre a la zona de plaça Catalunya, un dels dos locals inicials que es volien crear. El segon encara no s'ha pogut concretar però el primer ja funciona.

Un espai polivalent per a trobades d'entitats, projectes col·lectius de barris, xerrades... «La intenció és que de mica en mica vagi sent un espai d'empoderament del teixit social», relatava Burch, i el primer va ser parlar amb l'associació de veïns del barri Centre perquè, amb la tutela de l'administració, sigui un espai més autogesionat.

En paral·lel a la inauguració del local dilluns passat, allà s'hi va estrenar l'exposició «Recuperem la memòria. Som veïns» (es pot visitar fins aquest dilluns), aprofitant els dies de Festa Major. Es tracta d'un recull de fotografies antigues per explicar d'on ve el barri i recordar com havia estat històricament i com ha anat canviant al llarg dels anys. En paraules de Burch, és la «necessitat de posar en valor la gent que ha aixecat el barri» des de l'onada immigratòria espanyola fins a la més recent per, tots, trobar la seva identitat en aquest espai. La idea de l'exposició -liderada per àrees del consistori com ciutadania, serveis socials, comunitats...- sorgia després d'uns conflictes veïnals per l'ús de l'espai, zones sobreocupades, i de convivència social a l'entorn del passatge Elisenda de Montcada i plaça dels Colors.

L'exposició recorda, a uns i altres, com era construir un barri, i com pot continuar sent així. De moment, el muntatge de l'exposició ja ha començat a crear lligams.