El jutjat social número 1 de Girona ha revocat la decisió de la Seguretat Social de no concedir la incapacitat absoluta a un veí afectat per obesitat, amb insuficiència venosa i problemes coronaris molt greus. El 2011, l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) va concedir una incapacitat permanent total que només protegia l'afectat amb una pensió reduïda, per no poder treballar de la seva professió de lampista. Tot i això, els representants legals del demandant -de Tribunal Médico- van reclamar davant el jutjat la situació del veí de Girona. Així, ara s'ha atorgat la incapacitat permanent absoluta a l'afectat, de 64 anys, per no poder exercir cap activitat laboral.

El cas és que, fa un any, quan el treballador va demanar una revisió de la seva situació, la Seguretat Social va declarar que no s'havia determinat «una modificació suficient de l'estat invalidant de l'interessat», fet pel qual no procedia a «variar el grau d'incapacitat». Per això, l'INSS va mantenir la situació d'incapacitat permanent total al veí de Girona, ja que considerava que l'home podia seguir treballant com a especialista en fontaneria i electricitat en oficis que no requerien esforços. Malgrat tot, ara el jutjat social de Girona ha resolt que el treballador disposa de la «carència suficient» per ser beneficiari d'una prestació per incapacitat permanent absoluta, de manera que ha obtingut una pensió major perquè s'ha estimat que no està capacitat per fer cap tipus de professió.

En concret, el jutjat social número 1 de Girona ha avalat que l'afectat, tal com ha demostrat l'equip de Tribunal Médico, pateix una obesitat de grau tres, insuficiència venosa crònica, hèrnia discal i problemes greus del cor. Els lletrats han considerat que això ha estat clau per aconseguir l'ampliació de la pensió, ja que es va presentar un informe en el qual constava que el 2014 -abans de la revisió per part de l'INSS- l'afectat va patir complicacions coronàries, fins a tenir una aturada cardíaca. També va patir un ictus isquèmic, fet pel qual va ser ingressat a l'hospital el 2016.

D'aquesta manera, amb la sentència del jutjat social de Girona, el demandant ha obtingut el grau d'incapacitat permanent absoluta, cosa que representa un 100% de la seva base reguladora (que ascendeix a gairebé 1.500 euros). En paral·lel, s'ha condemnat la Seguretat Social a abonar les mensualitats endarrerides des del maig del 2016, quan es va revisar la seva situació laboral i no es va admetre la sol·licitud d'ampliar la incapacitat de total a absoluta.