14 de febrer de 2016
14.02.2016

Jané proposa traslladar a comissaria els conductors beguts reincidents

Vol que els substituts assumeixin més responsabilitats arran de l'accident de Girona on va morir una noia

14.02.2016 | 06:30

El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha començat a concretar quins canvis es poden introduir al protocol policial després de l'accident mortal entre Girona i Fornells de la Selva, on un conductor begut i sense carnet va acabar amb la vida d'una jove de 25 anys de Cornellà del Terri.

Jané proposa que la policia retingui unes hores a comissaria tots els conductors beguts reincidents fins que els baixi l'alcohol. En paral·lel, el conseller també aposta perquè els conductors substituts, quan marxin del control policial, no només es facin càrrec del vehicle sinó també d'evitar que l'infractor torni a agafar el cotxe mentre vagi borratxo. «Són dues mesures que permetrien aplicar el protocol de manera diferent i evitar les conseqüències d'un accident com el de Fornells», va exposar ahir Jané durant la seva compareixença al Parlament.

Després que el Govern es comprometés a revisar els protocols policials i de trànsit arran de l'accident mortal de Fornells, el conseller d'Interior va fer ahir un pas més. Aprofitant la compareixença al Parlament, va posar sobre la taula dues propostes per evitar que aquells conductors beguts a qui s'atrapi en un control tornin a ser a la carretera poca estona després. D'entrada, Jané va apostar per incrementar «la responsabilitat» dels conductors substituts. És a dir, aquells qui es fan càrrec del vehicle després que la policia l'immobilitzi. El conseller d'Interior va proposar que siguin ells qui també s'encarreguin de garantir que els conductors denunciats no el tornin a agafar poc després.

De fet, en el cas de l'accident de Fornells de la Selva, això és el que va passar. Aquella tarda, poques hores abans del xoc mortal, el conductor havia provocat un altre accident a Llagostera. Va fugir cap a Sant Feliu de Guíxols, ciutat on viu i on la policia el va aturar.

Quan els agents li van fer la prova d'alcoholèmia, va superar els 0,60 mg/l. La policia li va immobilitzar el vehicle, però un conegut seu es va fer càrrec del cotxe i se'l va endur. Poca estona més tard, l'infractor -que anava begut i sense carnet- tornava a conduir en direcció cap a Girona. A l'entrada de la ciutat per la C-65 va ser quan va causar l'accident mortal.

«Potser hem d'obligar que els conductors substituts agafin la responsabilitat que aquestes persones no tornin a agafar el cotxe aquell dia», va subratllar Jané. I hi va afegir: «Això és possible i no ho diu el protocol, perquè allò que passa ara és que deixen els infractors a casa i aquests tornen a conduir».

En paral·lel a aquest, el conseller d'Interior també va proposar un altre canvi al protocol. En concret, que els Mossos i les policies puguin traslladar a comissaria tots aquells conductors beguts que vagin sols i tinguin antecedents. El conseller, per acabar, va tenir un record per a la jove i va dir que, amb aquestes dues mesures incloses al protocol, «segurament les conseqüències haurien estat molt diferents» perquè s'hauria impedit que el conductor pogués tornar a conduir. L'homicida, Francisco Javier Medina Muñoz, de 42 anys, encara es trobava ahir a la Unitat de Cures Intensives (UCI) del Trueta de Girona amb pronòstic reservat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook