Nou pas endavant de l'Associació de Veïns i de l'Associació de Comerciants del sector Dominiques en el pols contra l'Ajuntament de Girona en l'estira-i-arronsa per les obres al parc Central i la plaça d'Europa. Representants de les dues entitats van entrar ahir al registre de l'Ajuntament un extens document amb fotografies incloses, a l'atenció de l'alcalde, Carles Pyigdemont, on fan una vintena de recomanacions i peticions per tal de millorar la imatge del sector i per aconseguir que els veïns i comerciants "puguin respirar una mica", segons va apuntar el president de l'Associació de veïns, Martí Carreras. Els veïns recorden que porten més de quatre anys i mig d'obres i tanques a la porta de casa i de les botigues.

Després d'una manifestació espontània el 23 de gener semblava que la pau es mantindria uns dies. En la protesta, amb més d'un centenar de veïns, es demanava l'inici de les obres sota l'amenaça que si no, es tirarien a terra les tanques de la plaça d'Europa. Adif va prometre l'inici dels treballs per al dilluns següent (la manifestació era un dimecres) i així semblava que havia estat per l'arribada de les màquines.

Protesta amb sanció

Aquell dia, la concentració va acabar amb dues tanques a terra. Inicialment l'empresa subcontractada va denunciar els fets però Adif va indicar a l'Ajuntament que retiraria la denúncia. Una setmana després, els veïns afirmen que els operaris s'han dedicat a "portar la terra d'un costat a l'altre", segons va relatar Carreras. Per això, ara exigeixen "que es treguin les tanques si no hi han de treballar uns dies". Encara que sigui "provisionalment" i per una setmana.

Totes les reclamacions del document contenen un termini per rebre una resposta. El que els ha portat a entrar per registre el document respon a l'"absència de diàleg constructiu i sincer" que fins ara han rebut per part de l'equip de govern. Carreras va lamentar l'alcalde s'hagi reunit sovint "amb la Girona d'aparador però no amb la Girona de la zona zero". Les peticions fan referència a diferents zones. Sobre Josep Maria Gironella i el passeig d'Olot es demana saber quin és el projecte executiu i quin és el pla d'obres, així com traslladar en un altre punts els jocs infantils previstos i l'escultura d'Andreu Alfaro. També diferents opcions sobre les rampes dels aparcaments i un estudi per determinar si poden situar-se al carrer Josep Maria Gironella, en lloc del passeig d'Olot. Pel que fa a la zona del parc Central, plaça Joan Brossa i l'Estació jove es demana retirar les tanques a l'entorn de la plaça Brossa, adequar un pas de vianants entre el nou edifici d'autobusos i l'edifici de servei d'Adif, i obrir les portes de l'estació de Renfe que donen al Parc. Respecte a altres aspecte de dins del Parc volen saber la funció de cadascuna de les construccions que hi ha al Parc i un dibuix tridimensional de les sortides d'emergència i ventilació.

Altres demandes són obtenir el projecte de reurbanització del Parc Central i el calendari d'execució i saber quan es licitarà l'aparcament soterrat. Una altra demanda és tenir el calendari d'obres de l'estació d'autobusos que depèn de la Generalitat. També que el pressupost inclogui 20.000 euros per a actuacions comercials i socials al barri.

Usos sota del viaducte

Finalment, volen que s'embelleixi el viaducte perquè no actuï de frontera, que es reordenin els aparcaments (de Pierre Vilar a Gironella), retirar l'edifici de serveis d'Adif sota del viaducte (al carrer Ferran Soldevilla), que s'estudiï l'ús de sota del viaducte per a activitats lúdiques i culturals i activitats privades de comerços privats. Fins i tot que hi hagi un equipament públic, com una ludoteca. Del mateix Parc voldrien dissenyar una àrea extensa amb ambients diferents i jocs infantils (semblant a l'àrea verda de Domeny).