La presència d'un seguici de persones que envolten un polític, que li diu "què, quan i com ha de dir les coses" forma ja part de l'imaginari col·lectiu. Són els assessors. ?L'exalcalde de Girona, Joaquim Nadal (PSC), i l'actual batlle, Carles Puigdemont (CiU), van fer ahir pública la seva admiració i la seva crítica cap a aquells que fan aquesta tasca. Encara que en tots dos casos els necessitin poc.

La presentació del llibre Els ?guardians del missatge del periodista i professor Toni Aira va servir com a excusa per reunir els dos representants municipals i també parlamentaris a la Casa de Cultura de Girona. Aira ressegueix en el seu llibre les bambolines del poder i fa veure el rol, el mèrit i els límits dels assessors polítics.

En el diàleg posterior, Joaquim Nadal es va definir com l'"antiheroi" del llibre recordant que en els seus anys d'alcaldia va tenir un equip de confiança mínima perquè la política era diferent. També va recordar que va ser Jordi Mercader, després assessor de Pasqual Maragall, el que va tenir la idea de "L'alcalde, fil directe". Va lamentar que alguns assessors s'aceben convertint en un personatge "abominable".

Carles Puigdemont va explicar però que tampoc se sentia representat amb el polític envoltat d'assessors, però per un motiu ben diferent. Primer va admetre haver fet d'assessor més anys que de polític. Entre 2007 i 2011, quan ja era cap de l'oposició a l'Ajuntament, "vaig ser jo qui va fer de director de comunicació" de la seva estratègia de campanya. En el seu cas, perquè "ja no feies prou de tenir contacte amb un periodista i tenir controlats els dos diaris locals".

Davant un comentari a la xarxa social Twitter, que deia que renegava dels "spin doctors", Nadal va remarcar que en els temps actuals els considera "necessaris". Puigdemont va concretar que són imprescindibles perquè la comunicació ja no és unidireccional i s'ha de tenir una presència constant. I va avisar que la "longevitat" dels polítics s'ha escurçat per la sobreexposició mediàtica i va reiterar que només estarà un màxim de 8 anys al càrrec. "La meva vida política comença a comptar ara, doncs", va ironitzar Nadal.