La visita del conseller d'Interior, Felip Puig, ahir a Salt, va servir per signar el conveni que ha de permetre que la policia local i els mossos d'Esquadra comparteixin comissaria i per destacar el descens de delictes i faltes en un 25% al llarg de l'any 2011 respecte l'any anterior.

L'alcalde de Salt, Jaume Torramadé, voldria que les noves instal·lacions es posessin en funcionament ja l'11 de setembre d'enguany, tot i que dependrà de les tramitacions. El mateix conseller també va indicar que encara s'han d'aprovar els pressupostos de la Generalitat on hi hauria d'haver la partida econòmica necessària.

El cost de les obres i instal·lacions del projecte d'ampliació i reforma de les dependències (construïdes inicialment només per la policia local) serà de 715.683,61 euros i el termini d'execució serà de nou mesos. L'Ajuntament redactarà i aprovarà en un termini màxim de dos mesos el projecte d'ampliació i reforma de la comissaria. Es farà una cessió d'ús de l'espai per 45 anys prorrogables a un màxim de 4 anys més.

Actualment hi ha uns 78 policies destinats a Salt (53 del cos local i 25 mossos). La intenció és superar el centenar en els propers tres o quatre anys. La plantilla de la policia, segons Torramadé, augmentarà en uns deu o dotze agents al llarg del madat mentre que la policia catalana podria doblar els efectius.

La seu regional, a Girona

Aquesta serà una comissaria de districte. Mentrestant, Felip Puig va indicar que la regional es mantidrà a Girona i que està estudiant dues o tres opcions amb l'Ajuntament, tot i que no va precisar més. Actualment està situada a Vista Alegre. L'anterior govern volia situar-la al Mas Masó, al municipi de Salt, però a tocar de Girona.

D'altra banda, l'alcalde de Salt va fer públiques les dades de delictes i faltes al llarg de l'any passat. A nivell global, han baixat un 25% respecte de l'any 2010. S'ha passat d'uns 2.700 delictes i faltes a poc més de 2.000. El que més ha baixat ha estat els robatoris a l'interior de vehicles (58%). També s'han reduït els robatoris amb força (30%) i faltes contra el patrimoni (25%), entre d'altres). Només han pujat els robatoris amb violència i intimidació (estrebades de joies i bosses) tot i que al darrer trimestre ja van baixar un 22% respecte al mateix període de l'any anterior. En part això respon a l'expulsió de multireincidents. Quatre acumulaven més de cent casos. I 17 més en sumaven 140.

L'alcalde, Jaume Torramadé, va destacar que aquestes dades marquen una tendència que indica quina és la línia a seguir, tot i que va admetre que hi poden haver repunts. El conseller va mostrar-se convençut que "a Salt descobrirem que la gestió de la diversitat té solucions positives".