Els supermercats de Girona es van comprometre ahir a no llençar el menjar a punt de caducar a les escombraries. L'objectiu és evitar que desenes de persones agafin cada nit els aliments en pèssimes condicions de salubritat i es "dignifiqui" la seva recollida per part d'un grup de gent que es troba al llindar de la pobresa màxima.

Durant una trobada entre el regidor de Serveis Socials, Eduard Berloso, i els representants de sis supermercats i hipermercats -Mercadona, Caprabo, Carrefour, Valvi, Bonpreu i Hipercor- va destacar una proposta que tots veurien amb bons ulls. Es tractaria de crear un espai annex als establiments, amb estanteries i refrigeradors, per dipositar els aliments que, ara, cada nit a l'hora del tancament, els treballadors dels súpers llencen com a deixalles. Amb el nou espai, les persones -la majoria a l'últim graó de la pobresa o sense estar regularitzats al país- podran entrar-hi gratuïtament i agafar el que necessitin. Segons Berloso, "la dignitat de les persones es veu lesionada" amb la recollida a les escombraries i va descartar que es tracti d'evitar "una mala imatge" per a la ciutat.

Aquesta suggerència forma part d'un conjunt de propostes que ahir es van posar sobre la taula durant la reunió i, amb tot, també presenta un seguit de problemes. Alguns del supermercats no tenen prou espai per implementar aquesta mesura i, per això, el consistori, en el seu paper d'"intermediari", estaria disposat "a facilitar la construcció d'aquests annexos", va assegurar el regidor de Serveis Socials. També, per evitar possibles disputes entre la gent que recull el menjar, s'incentivarà la participació de voluntaris que ajudin aquest col·lectiu a organitzar el reapartiment d'uns aliments que són a punt de caducar i que, per la seva curta durada, no es poden enviar al Banc dels Aliments o a diverses entitats benèfiques.

D'altra banda, el menjar caducat o en mal estat no es llençarà a les escombraries del carrer perquè algunes persones el podrien agafar i, per això, estudien posar cadenats en contenidors especials.

D'aquí a quinze dies el regidor es reunirà amb cadascun dels supermercats i també parlarà amb la patronal del sector, que aglutina els establiments més petits. Segons Berloso, el calendari previst és que "en el termini d'un mes quedi resolt" el problema i "la dignitat de les persones que viuen del que recullen" cada nit al carrer.

Si s'aconsegueix, Girona serà la primera localitat catalana en posar un remei a aquesta problemàtica.