L'àgora política de la ciutat de Girona és el Ple de l'Ajuntament, cada segon dilluns de mes. En aquests temps convulsos en què els interessos econòmics, la gestió política dels mandats dels mercats i la constant pèrdua de drets dels ciutadans ens afecten a tots plegats, és absolutament necessari saber qui diu què i sobretot qui fa què. És el moment de prendre partit i de fer-ho amb informació, amb coneixement i per tant amb coherència.

Durant anys i panys, el ple de l'Ajuntament de Girona havia estat un acotat per a quatre gats i un punt d'interès per a lletraferits. D'ençà de la democràcia (1979), s'ha avançat notablement en informació, hi ha hagut debat d'idees i s'han discutit i votat propostes. Des de fa uns mesos, l'equilibri de forces que va decidir la ciutat amb la coalició tàcita de govern de CiU i el PP (13 vots) i l'oposició del PSC, d'ICV i de la CUP (12 vots), ha avivat els debats. S'hi discuteix de tot i es fa en l'ordre i les formes escaients. Tots els regidors s'hi esforcen i hi participen amb entusiasme. El resultat és notable. La prova més evident n'és la durada: gairebé tots acaben passada la mitjanit.

Fa temps que la política i el poble van per camins distants, i això és greu. Les possibilitats que té el poble d'alienar-se i de viure d'esquena de la gestió política són infinites. Quin gironí o gironina sap avui, per exemple, què es va parlar, què es va votar, què es va dir en el Ple d'abans-d'ahir? És van debatre qüestions molt importants per a la ciutat... La política necessita, ara més que mai, del control dels ciutadans.

És ben cert que quatre bancs d'estructura espartana per als soferts assistents, que un ordre del dia semiocult amb mocions de darrera hora i una presència molt resumida d'allò tractat en la premsa de l'endemà en fan quasi inviable el seguiment... Sortosament, en la sessió plenària del proppassat 16 de gener es podia seguir el Ple des de casa a través del web d'ICV. De fet, el Ple sencer ha quedat editat a la seva web i és consultable per tothom.

Si en els pròxims dies es posa fil a l'agulla a la participació ciutadana als plens i l'alcalde duu a terme el compromís de retransmetre els plens a través del web de l'Ajuntament, haurem de convenir que els 25 regidors actuals hauran avançat 9 vegades més en democràcia que els 225 anteriors. Felicitem-los. Felicitem-nos.