El grup municipal de la CUP a l'Ajuntament de Girona, impulsors de la moció per entrar a formar part de l'Associació Catalana de Municipis per la Independència, ingorava que el text s'havia d'aprovar per majoria absoluta, xifrada en 13 vots a favor. El resultat al ple de dilluns passat va ser d'11 vots favorables (3 de la CUP, 6 de CDC i 2 d'ICV-EUiA) i es va aprovar per majoria simple però el reglament de l'Associació exigeix majories absolutes per adherir-se a l'entitat. D'aquesta manera, malgrat que tothom pensava que s'hi formava part, la realitat és una altra i, a dia d'avui, la ciutat de Girona no està inclosa a l'entitat.

Tot i desconèixer el text del reglament, la CUP va culpar ahir a CiU perquè "no ens van esmentar que tenien problemes amb els vots d'Unió (que es van abstenir i van impedir, així, la majoria absoluta) fins uns moments abans del ple". A més, van subratllar que la moció havia estat pactada amb CiU i ICV des del mes d'octubre "i en cap moment cap grup va expressar que hi hagués cap problema".

En aquest sentit, van assegurar que "es va decidir un text absolutament planer i assumible per tothom". De fet, Unió havia demanat la incorporació al text de l'opció confederal i un gir cap Europa per donar els vots dels seus 4 regidors. Sobre això, la CUP va dir que "tots els grups van fer renúncies" com per exemple "l'horitzó federal que defensava ICV-EUiA, ni la referència explícita als Països Catalans" com defensava la CUP. Els independentistes van qualificar el nivell de la moció de "P3".

Així, van culpar Unió per "no dir res de cap esmena ni condició fins el mateix dilluns" i van impedir que la CUP "pogués negociar ni decidir res amb calma. Van jugar a una política de fets consumats per collar-nos i obligar-nos a cedir, la qual cosa ens sembla lamentable", van puntualitzar. Per això, "tan irresponsable i intransigent va ser la CUP per no acceptar les esmenes de l'UDC, com la mateixa Unió per no votar una moció tan important només per una qüestió de matisos", unes esmenes que "polititzaven" la moció.

Finalment, "suposaven" que el primer acord seria una "declaració d'intencions" i que s'hauria de tornar al ple. Ara sí que s'haurà de portar però deixaran que el govern lideri les gestions que, amb tota probabilitat, consistiran en portar al ple els nous estatuts de l'entitat i veure si hi ha majoria absoluta.