El Girona de futbol fa exactament avui 80 anys. Segons dades de l'Arxiu Municipal, fou el 25 de juliol de 1930 el dia que es va fundar el Club de futbol, el club que passeja el nom de la ciutat per tot el país a la categoria de plata.

En un article d'opinió publicat al Diario de Gerona de avisos y noticias del dimecres 30 de juliol de 1930, la Junta Directiva (formada per A. de Quintana, president; Manuel de Chopitea, vis-president; Lluís Ribas, secretari; Josep Maria Pla, vis-secretari; Antoni Güell, tresorer; i Andreu de Benito, Amadeo Oliva, Rafel Portas, Joaquim Medrano i Francisco Figueras, vocals) donava a conèixer l'entitat.

En aquest moment present que sembla que el club camina cap a la refundació raonable i assenyada de la mà de la Junta de Ramon Vilaró, i del cos tècnic de Xavier Julià i Raül Agné, val la pena recordar algunes de les expressions literals que aquella Junta fundacional va fer saber a la ciutat:

"Som uns quants homes d'activitats diverses que sentim per Girona i les belles contrades de Girona un amor fèrvid. Per això pensem que en qualsevol ordre tota excel·lència ha de ser poca per correspondre a la bellesa que Déu i els homes han aplegat vora nostre. I en moments en què, junt a les fondes preocupacions espirituals, la Humanitat es sent arreu empesa per un daler de fortitud física; en què es renova, ací i allà, la tradició pagana dels Jocs Olímpics; en què la joventut i la maduresa cerquen en el conreu de la força l'expressió d'una nova bellesa; en què l'esport és una necessitat i l'excel·lència en qualsevol esport un orgull, creiem que Girona no pot restar indeferent ni inhibida davant el què constitueix una activitat genuïnament ciutadana".

Després de demanar als ciutadans que es facin socis ("hem fixat una cuota modestíssima") i de suggerir el necessari ajut de les institucions ("les nostres il·lusions no ens amaguen pas la prosa dels pressupostos"), els directius de 1930, acaben amb aquests desitjos:

"I ara, després d'haver-nos definit, va la nostra fraternal salutació a quantes entitats esportives mouen la llur activitat a Espanya, a Catalunya i a les immediates contrades gironines. Pels nostres dalers volem que tot siguin dreceres i camins, avençats, agafats de les mans amb tots els que comparteixin les nostres il·lusions".

El que deiem: per molts anys, Girona!