Entrevista | Mikhail Efremov Campió català de golf

«En el golf, el 70% és mentalitat i el 30% tècnica»

El somni del golfista de Navata, de 17 anys, és «ser professional i guanyar el Masters d’Augusta, ja que la meva vida estaria feta»

Mikhail Efremov, el golfista de Navata que somia en guanyar el Masters d’Augusta

Lluís Ribera

Lluís Ribera

Lluís Ribera

Mikhail Efremov va néixer a Rússia fa 17 anys, però quan en tenia quatre va venir amb la família a viure a TorreMirona, a Navata, on continua establert i, a més, pot entrenar a golf al costat de casa. És l'actual campió de Catalunya absolut de golf, ha sumat podis en Estatals de base i pròximament competirà a Copes per arreu d'Espanya.

Aquest estiu t’has proclamat campió de Catalunya absolut de golf. És l’èxit més important que has aconseguit?

No és el més important, però en aquell moment sí que ho va ser. Havia estat molt a prop de guanyar-lo dos cops i per fi aquest any he pogut. Estava a cinc cops per darrere del líder, Nico Molas, vaig igualar-lo i el títol es va decidir pel forat de play-off.

Com t’havien anat les competicions els darrers anys?

Fa un parell d’anys vaig ser tercer d’Espanya sub-16 i primer de la categoria sub-15. I vaig guanyar el Campionat de Catalunya sub-16 i sub-18.

A quin lloc del rànquing espanyol estaries situat?

Per tenir 17 anys i ser sub-18, imagino que estic en el top 50-60. Crec que puc estar al top 20 perquè, actualment, el meu joc no està a prop del que puc arribar a fer. Crec que puc tenir més nivell i jugar millor si alineo correctament tècnica i mentalitat.

Què et falta?

La mentalitat. En golf, compta el 70% i el 30% restant és tècnica. És el que em falta.

Com es treballa per millorar-la?

Molts cops és experiència. El que t’ajuda és anar fent molts campionats.

Quines competicions tens pròximament?

A partir del desembre començo a jugar les Copes. La primera serà a les Illes Balears i després serà la d’Andalusia i la de Barcelona. En l’àmbit estatal són els tres tornejos més grans que hi ha; més que qualsevol Campionat d’Espanya sub-18, perquè no hi ha límit d’edat i són absoluts.

Competiràs a fora de l’Estat?

Properament, vaig a Itàlia, a dos torneigs, de menys nivell que la Copa de Balears.

Demostra que potser no cal anar a torneigs de fora i que aquí hi ha nivell?

Espanya és el millor país d’Europa en golf, està a un altre nivell. Aquest any ha guanyat tots els torneigs europeus d’equips i d’individuals.

"Entreno quatre hores al dia quan tinc escola i sis quan no en tinc"

També has anat a la selecció catalana. Com ho recordes?

M’han convocat tres cops per anar al Campionat Interautonòmic. Va ser una experiència molt bona, l’objectiu era guanyar i vam estar-hi a prop, quedant tercers. El proper serà l’abril de 2024. Vull agrair el suport que em dona la Federació Catalana de Golf.

I, en l’àmbit de club, competeixes amb l’Empordà Golf Club (Torroella de Montgrí).

Jugo al seu equip. A vegades entreno allà, però normalment ho faig a TorreMirona, que el camp és de tipus parc. L’Empordà en té dos de molt diferents, link i forest (bosc).

Com definiries el camp de TorreMirona?

Per entrenar està molt bé, per mi és dels millors de Catalunya perquè té molts forats difícils i sortides estretes. També va molt bé per practicar entrades al green. A mi, m’agrada molt.

Excepte quan bufa la tramuntana?

Està bé que n’hi hagi a vegades. Amb la tramuntana, agafes experiència per jugar amb vent, ja que és el més difícil que hi ha per jugar, perquè és inconsistent i fort.

"Els meus ídols són Tiger Woods, per la mentalitat que té; i Rory McIlroy, per la tècnica"

Quantes hores entrenes al dia?

Quan no tinc escola, entre sis i set. I quan en tinc, unes quatre.

Ara (dimecres al matí), hauries de ser-hi. Què estàs estudiant?

Estic fent el batxillerat científic a l’Institut Ramon Muntaner, de Figueres, on faig matemàtiques, física i dibuix tècnic. Estic fent el nocturn, perquè tinc més flexibilitat. Abans, estava al Montessori, de Figueres.

El golf deu ser sacrificat econòmicament.

Depèn. Sí que necessites diners, però és l’últim aspecte que fa falta per ser bo. El més important és el que vols, tenir una mentalitat per ser professional...

Quan vas començar a jugar a golf?

Quan tenia cinc anys, al club de TorreMirona. Vaig començar amb l’Steve Scott d’entrenador i encara continuo amb ell. He tingut molts entrenadors i ell és el millor que he tingut a la meva vida. Havia estat jugador professional i per mi és el millor que hi ha al món. Em diu que tinc un bon swing.

Havies practicat altres esports abans del golf? Què et va cridar l’atenció?

N’he provat molts, com l’esquí, el futbol, el tennis... Amb cinc anys recordo que vaig començar a jugar moltes hores a minigolf, a Empuriabrava, i hi tenia traça.

"El meu somni és ser professional i guanyar el Masters d’Augusta"

Qui és el teu ídol?

Per mentalitat, Tiger Woods, i per tècnica, Rory McIlroy, que té el millor swing del món. John Rahm? Sempre vull que guanyi per ser espanyol; espero, en un futur, trobar-me’l en alguna competició.

Quin és el teu somni en el golf?

Ser professional. I guanyar el Masters d’Augusta, ja que la meva vida estaria feta.

Què necessita, ja no dic per guanyar, sinó per jugar un «major»?

Estar en el rànquing mundial i ser professionals. Per ser-hi, has de jugar torneigs, DP World Tour, PGA Tour... Ara, però, el que vull és acabar la carrera amateur i centrar-me en els estudis, després fer i acabar una carrera universitària, d’alguna enginyeria. I en acabat, provar-ho.