Segueix-nos a les xarxes socials:

La Jonquera

Lluís Sala, el representant gironí a l’Eurocopa

El jonquerenc, de 42 anys, és un dels preparadors físics de la selecció de Polònia, rival d'Espanya dissabte

Lluís Sala, el representant gironí a l’EurocopaREUTERS

Demà farà una setmana que l’Eurocopa està en dansa. De moment, poques coses destacades s’han pogut veure llevat del gran gol del txec Schick Escòcia des del mig del camp o dels dubtes d’Espanya contra Suècia. El pròxim partit del combinat que entrena Luis Enrique serà dissabte altre cop a La Cartuja contra Polònia. Un partit que després de l’empat de dilluns i de la derrota dels polonesos contra Eslovàquia (1-2) es converteix en pràcticament una final per a tots dos. Punts i classificació al marge, les comarques gironines també tenen representació en aquesta Eurocopa. El torneig està suposant una vivència bestial per a l’exmembre del cos tècnic del Girona (2014-19), Lluís Sala, un dels responsables de la preparació física de la selecció polonesa. Nascut a La Jonquera i resident a Viladamat, Sala reconeix que l’Eurocopa és «el repte més gran» de la seva carrera. «Tot és il·lusió i energia. No sabem on tenim el límit i mirarem d’arribar tan lluny com sigui possible», destaca. L’alt-empordanès forma part de l’staff que lidera el portuguès Paulo Sousa, l’entrenador amb qui va començar a treballar l’any passat al Girondins de Bordeus, després de posar fi a l’etapa a Montilivi.

Format en la preparació física per a l’esquí alpí, on havia treballat per a les seleccions catalana i espanyola, i al rugbi, Sala va entrar al món del futbol el 2007 a través de Rafa Maldonado, un preparador físic amb el qual col·laborava en una empresa de Sevilla i ajudava en la preparació física del Ceuta. A partir d’aquí, el Girona es va creuar en el camí de Sala. No pas, encara, com una sortida professional, sinó per barrar-li el pas de l’ascens a Segona A. Sala va patir a Montilivi el salt del Girona a la categoria de plata. A partir d’aquí, va passar pel Palamós amb Jordi Guerrero fins que el 2014 va aterrar a Montilivi per treballar en la preparació física i recuperació de lesionats. «Mantinc contacte encara amb gent d’aquí com AdayMate, el fisio Martí MorenoJotaGaliano...». Arran del descens del 2019, Sala va integrar-se al Girondins. «Vaig entrevistar-me amb Paulo Sousa i de seguida en va sorgir molt bona relació. El projecte feia molt bona pinta i m’hi vaig llançar de caps». L’aventura a Burdeus es veuria escapçada per la pandèmia al març quan la Lliga va decidir no reprendre la competició. A l’estiu, el club i l’staff van decidir tallar el contracte.

El nomenament de Sousa com a seleccionador polonès al gener va obrir les portes a Sala a l’staff. «Amb la pandèmia no he pogut fer seguiment de jugadors ni gaire res però, des de principis de mes va estar concentrats a Varsòvia primer i Sopot després per preparar el torneig i jugar amistosos», explica. Les primeres setmanes de feina les va alternar entre Viladamat i Varsòvia on tenia poc temps de fer turisme. Pel que fa a la llengua, Sala reconeix que sap algunes expressions «d’educació» com «bon dia, gràcies o bon profit» perquè els idiomes de comunicació són l’anglès o l’italià. «Els jugadors estan repartits per les lligues italiana, anglesa i alemanya». En aquest sentit, Sala pot dir que per les seves mans passen les cames d’un dels millors davanters del món com Robert Lewandowski. «És una responsabilitat i una emoció terrible. És molt proper i des del primer dia s’ha mostrat obert. Ens ajuda molt. Hi ha jugadors de molt nivell i és una alegria ser aquí», diu.

Les coses no han començat bé de moment per a Polònia, que va perdre en l’estrena contra Eslovàquia. Dissabte, el rival serà Espanya. L’endemà, Sala de ben segur que estarà pendent de què fa el seu Girona a la final del play-off. «Estan en una gran dinàmica i una confiança terrible. En els anys que hi vaig ser me’n vaig adonar que si les últimes jornades s’estava bé, hi havia opcions de tot. Tant de bo acabin pujant».

Prem per veure més contingut per a tu