L'Església espanyola ha rebut un segon informe elaborat pel diari 'El País' que ha fet aflorar 278 nous casos de pederàstia que afecten 244 cures, religiosos i seglars. D'aquests, 200 són nous acusats –desconeguts fins ara- i els altres 44 ja apareixien en el primer dossier, que es va fer públic al desembre del 2021. El 85% de les víctimes dels 278 casos de pederàstia són homes, gran part dels episodis van succeir entre els anys 60 i 70 i van ser comesos dins d'ordes religiosos, segons detalla el nou informe del rotatiu madrileny, que eleva a 1.594 el nombre total de víctimes documentades a Espanya. La Conferència Episcopal ha confirmat que ja ha posat la informació rebuda "en mans de les autoritats competents, estatals i canòniques".

En aquest segon informe del diari 'El País' sobre la pederàstia a l'Església espanyola hi ha noves ordes i diòcesis afectades. En aquesta ocasió són 22 bisbats que, si se sumen als del primer dossier, suposa que 42 dels 70 bisbats que hi ha a l'Estat tenen acusacions d'abusos. Pel que fa a les ordes religioses, les que més denúncies acumulen en aquest segon dossier són els salesians (30), els maristes (26), els jesuïtes (25) i La Salle (22). Però hi ha acusacions d'abusos contra un total de 36 ordes, grans i petites. La Comunitat de Madrid acumula 33 dels nous cures, religiosos i seglars acusats (per un total de 95 en els dos informes), mentre que Barcelona i la seva demarcació sumen 8 nous acusats (per un total de 93). Segueix a distància Navarra amb 9 acusats recents (45 en total) i València, amb 12 nous acusats (i 33 en total).

El rotatiu madrileny ha detallat que va entregar el dimecres 15 de juny aquest segon dossier a la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) amb el compromís de donar una setmana de temps a la CEE perquè l'estudiï i poder fer una valoració per incloure-la a l'article periodístic. 'El País' ha lamentat però que la CEE fes pública l'entrega del dossier el dia següent i instés al diari a facilitar les dades que permetin conèixer "els elements imprescindibles i els contactes per començar una possible investigació de cada cas". El rotatiu recorda a la Conferència Episcopal que aquest segon dossier consta de 567 pàgines, ocupa dos volums i conté abundant informació, amb testimonis més llargs i complets, i inclús fotografies en alguns casos on el denunciant no recorda el nom de l'agressor, però disposa d'imatges seves.