22 de setembre de 2020
22.09.2020
L'Empordà
Coronavirus

Les quarantenes dels contactes estrets es reduiran a 10 dies a tot l'estat espanyol

Illa recomana limitar al màxim la mobilitat a Madrid i no descarta mesures addicionals

22.09.2020 | 16:46
El ministre de Sanitat, Salvador Illa.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assenyalat que existeix un ampli acord entre les comunitats autònomes per reduir les quarantenes dels contactes estrets de casos de Covid-19 de 14 a 10 dies i ha afirmat que és "molt probable" que la Comissió de Salut Pública aprovi aquest dimarts la mesura. Actualment, les quarantenes dels contactes es poden reduir a 10 dies si en el desè es fa una PCR i el resultat és negatiu. Ara, es vol rebaixar la quarantena a 10 dies sense necessitat d'una PCR negativa. El secretari de Salut Pública de Catalunya, Josep Maria Argimon, havia avançat aquest dimarts la mesura per a Catalunya. Quant a Madrid, Illa recomana limitar al màxim la mobilitat en tota la comunitat i no descarta "mesures addicionals".

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Illa ha recordat que actualment els aïllaments i quarantenes són de 14 dies. Ara bé, pel que fa als casos positius de Covid-19, els aïllaments es poden rebaixar a 10 dies si en els tres últimes no s'han tingut símptomes de la malaltia.

En el cas dels contactes estrets, s'han estat revisant els protocols per reduir la quarantena a 10 dies sense necessitat d'una PCR negativa. Es tracta sempre de contactes estrets de persones amb coronavirus però que elles no s'hagin contagiat. En cas d'haver donat positiu en una prova, ja no són considerades contactes, sinó casos.

El doctor Argimon ha avançat aquest dimarts al matí que Catalunya reduiria la quarantena dels contactes estrets la setmana que ve i ha argumentat que, tot i que els 14 dies són "la millor opció", s'havia de fer un "balanç entre risc i benefici", sobretot per ajudar-ne a millorar el compliment.

Sobre la situació epidemiològica a Madrid, amb unes taxes molt altes de contagis, el ministre ha defensat l'"espai de cooperació reforçada" que va sortir de la reunió entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la presidenta dela Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, com un pas "important" per "actuar amb determinació i prendre el control" amb l'objectiu de "doblegar la corba".

Serà en aquest espai en què s'analitzaran "mesures addicionals" per a la Comunitat de Madrid si són necessàries després que aquest dilluns entressin en vigor les restriccions en 37 àrees. El ministre ha reiterat la recomanació de limitar la mobilitat a tota la comunitat. Ara bé, considera que ara com ara no és moment d'activar l'estat d'alarma.

El ministre ha evitat posicionar-se de forma explícita sobre si les mesures adoptades per Díaz Ayuso li semblen suficients. "És un pas important i estem veient si és suficient. Ho estan treballant els equips. El que és rellevant és l'acord que hi va haver", ha respost.

Illa ha assenyalat que si altres comunitats requerissin un espai de cooperació com el de Madrid s'activaria.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook