L'Acadèmia del Cinema Català ha celebrat aquest dimecres al vespre, a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, la Festa dels candidats i candidates dels Gaudí que marca l'inici de la cursa dels premis. Aquest dijous arrencarà la primera volta de votacions que finalitzarà el 28 de novembre. 59 produccions participaran en els XII Premis Gaudí en una gala presentada per Anna Moliner, dirigida per Jordi Prat i Coll i produïda per Dagoll Dagom. Dels 59 títols (53 produccions catalanes i 6 europees), hi ha 35 llargmetratges de ficció, 10 documentals, 4 pel·lícules per a televisió i 10 curtmetratges que competiran enguany pel màxim reconeixement de l’Acadèmia. Hi opten 56 professionals catalans que intervenen en 24 pel·lícules de producció no catalana.

Entre els directors i les directores que han confirmat la seva assistència a la festa, hi ha Neus Ballús, Belén Funes, Albert Serra, Laura Jou, Lluís Miñarro, Dani de la Orden, Lluís Maria Güell, Irene Moray, Carlo Padial, Esteve Soler, Gerard Quinto i David Torras, Xavier Puig i Raimon Fransoy , Lucía Alemany, Alberto Dexeus i Ànnia Gabarró, Marta Lallana, Eric Vilageliu, Pol Vidal i Valentí Moulias.

També hi ha confirmat la seva assistència actors i actrius com David Verdaguer i Maria Rodríguez, Aina Clotet, Laia Marull, Bruna Cusí i Elisabet Casanovas, Cesca Piñón, Francesc Orella, Igor Spazowski, Juanjo Puigcorbé, Laia Manzanares, Nao Albet, Marcel Borràs, Mireia Rey i Dafnis Balduz o Max Grosse.