Cinc anys després d'un crim que va sacsejar Espanya, els pares d'Assumpta Basterra podran sol·licitar els seus primers permisos penitenciaris. Rosario Porto i Alfonso Basterra van ser condemnats a 18 anys de presó per l'assassinat de la nena.

Assumpta Basterra Porto, de 13 anys, va morir asfixiada el 21 de setembre deL 2013, encara que el seu cos, abandonat en una pista forestal a les proximitats de Santiago de Compostel·la, no va ser localitzat fins la matinada del dia 22. La investigació posterior, que va acabar amb l'empresonament dels seus pares adoptius, va determinar que, a més, la menor havia consumit abans de la seva mort i en els mesos previs diferents quantitats de 'lorazepam'.

Estan a punt de complir-se cinc anys del crim. Des de la seva condemna, a 18 anys de presó per un delicte d'assassinat amb agreujant de parentiu, els progenitors romanen a la presó. Inicialment, tots dos al centre penitenciari de Teixeiro (La Corunya), tot i que Rosario Porto va ser traslladada, el març del 2017, a la presó de A Lama, a Pontevedra.