Més de 300 persones s'han concentrat aquest diumenge al vespre a la plaça de l'Ajuntament d'Igualada per donar suport a Joan Mangues, el jove igualadí citat a declarar aquest dilluns davant el jutjat d'instrucció número 12 de Madrid per un presumpte delicte d'injúries i calúmnies.

El motiu de la querella que van presentar diversos col·lectius de policia és una piulada feta a Twitter el passat mes de març com a resposta a l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, on va assegurar: "Manuela, que Mmame Mbage no ha mort, l'han matat a pals". Mangues ha assegurat que compareixerà aquest dilluns davant el jutge a Madrid "amb el cap ben alt" i "convençut" que no ha comès cap delicte.

"Em sembla que estic més nerviós ara que per demà". Amb aquestes paraules començava la seva intervenció Joan Mangues, davant més de 300 persones que s'han concentrat aquest diumenge a Igualada per mostrar-li el seu suport. "Tot plegat és molt surrealista i injust, i per això em costa ser conscient de la situació", ha dit. Joan Mangues ha lamentat que "la repressió que exerceix la maquinària del 155 que fa mesos que carrega contra la nostra societat malauradament sigui el pa de cada dia".

El jove igualadí ha assenyalat que mai s'hagués imaginat que una piulada seva tindria aquestes conseqüències fins a portar-lo a declarar a Madrid. "He llegit comentaris denigrants contra els catalans, però per a ells només hi ha impunitat", ha criticat.

En la seva defensa, Joan Mangues ha assenyalat que utilitza Twitter com un mitjà per publicar opinions, "però mai com una via ofensiva". Per això, ha dit, veu la querella que li han posat com un "greu atac" a la seva pròpia llibertat d'expressió. "Avui he sigut jo, però demà pot ser qualsevol altre d'aquesta plaça".

Mangues també s'ha referit a la declaració d'aquest dilluns i ha declarat que es presentarà a Madrid "acusat d'uns delictes inexistents". A més, ha denunciat que li manca la documentació que la llei estableix que hauria de tenir per poder-se defensar. A més, tampoc li han acceptat poder declarar per vídeo conferència des de Catalunya, tal com havia demanat.

A crits de 'llibertat' i 'No estàs sol', alguns dels concentrats han emprès una marxa pels carrers del centre d'Igualada amb l'objectiu de fer visible la causa de Joan Mangues-

Acusació d'atemptar contra la dignitat i honorabilitat del cos de la Policia Municipal de Madrid

La querella criminal per injúries i calúmnies contra les sis persones que haurien fet piulades sobre la mort del manter senegalès ha estat interposada per tres col·lectius de policies: l'Associació de Policia Municipal Unificada (APMU), el Col·lectiu Professional de Policia Municipal i el Sindicat Col·lectiu Professional de Policia Municipal.

En concret, en el cas de Joan Mangues els querellants denuncien que el jove d'Igualada "amb manifest menyspreu cap a la veritat ha atribuït públicament la mort fortuïta de Mame Mbaya als policies que van intervenir per socorre'l i tractar de salvar la seva vida". Pels col·lectius policials, aquesta piulada "atempta contra la dignitat i honorabilitat del cos de la Policia Municipal de Madrid" i "distorsiona de forma indubtable la realitat del que va passar el dia de la mort del ciutadà senegalès".

Campanya de micromecenatge per pagar la defensa

Joan Mangues, estudiant de Ciències Polítiques i militant de les JERC, ha endegat una campanya de micromecenatge a la plataforma 'GoFoundMe' per pagar la seva defensa i els costos de desplaçament a Madrid. L'objectiu inicial era recaptar 2.000 euros, però a hores d'ara ja porta més de 3.969 euros recaptats. Alhora també s'ha engegat una campanya de suport a Mangues a les xarxes socials amb el lema 'Piular no és delicte' i 'No Callarem'.