La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, s'ha mostrat "confiada" aquest dimecres sobre el fet que el president de la Generalitat, Artur Mas, acatarà la suspensió del nou 9-N dictada pel Tribunal Constitucional, que ha admès a tràmit el recurs que havia presentat l'advocat de l'Estat. Segons Sáenz de Santamaría, "la llei obliga a tothom" i per tant "cap governant pot decidir el que ell compleix o deixa de complir" perquè "la llei és igual per a tots". La vicepresidenta ha fet aquestes manifestacions en el marc del lliurament de les medalles d'or al mèrit al treball a la seu de la Biblioteca Nacional.

Segons la vicepresidenta "és als tribunals" i no a ningú més "a qui correspon decidir en aquest país el que és legal i el que no" i "protegir els drets de tots". Per això, segons Sáenz de Santamaría és pel que està el Tribunal Constitucional.

Ha fet aquestes manifestacions tot just després que el Tribunal Constitucional admetés a tràmit el recurs del seu executiu contra el nou 9-N, una admissió que porta implícita la suspensió automàtica de la consulta per expressa demanda de l'Estat, que ha reclamat que s'apliqui l'article 161.2 de la Constitució.

Pocs minuts després, i en roda de premsa a Barcelona, el conseller de la Presidència i portaveu, Francesc Homs, ha assegurat que el Govern manté el procés participatiu del 9-N malgrat la suspensió del TC, i ha anunciat la presentació d'una demanda contra el govern espanyol davant del Tribunal Suprem acusant-lo d'atemptar contra el dret de participació i les llibertats d'expressió i ideològica.

A més de presentar al·legacions a la decisió del TC insistint que "no es pot prohibir el que no es fa", el president de la Generalitat ha demanat reunir el Pacte Nacional pel Dret a Decidir. La Generalitat sosté que compleix la providència del TC perquè ja fa setmanes que no està fent el que el govern central diu que està fent.