La ministra de Sanitat, Leire Pajín, ha demanat aquest dimarts al president electe del govern espanyol, Mariano Rajoy, que "no consenti" que el conseller Boi Ruiz dugui a terme les reformes sanitàries que ha proposat, ja que totes elles vulneren el funcionament i les garanties del Sistema Nacional de Salut (SNS).

Pajín ha reconegut que el seu ministeri, en realitat, "no coneix amb rigor cap de les intencions del conseller català", ja que no se li han comunicat. Tot i això, té la sensació que cada dia es coneixen a través dels mitjans "noves mesures o suposades mesures que no es van explicar als ciutadans catalans abans de les eleccions".

En concret, la ministra en funcions ha fet referència a l'anomenat tiquet moderador, pel que es cobraria una quantitat menor d'un euro per recepta per limitar la despesa farmacèutica.

Pajín ha reiterat que aquesta fórmula estaria vulnerant diferents legislacions d'àmbit nacional que garanteixen el dret i la cohesió de tots els ciutadans: "Són competències del govern", ha recalcat, en contra del defensat fins ara per la Generalitat.

Alhora, ha esmentat la proposta d'exigir que els ciutadans amb un determinat nivell de renda comptin amb una assegurança privada bàsica. Segons Pajín, aquesta opció va "en perjudici de la sanitat pública sobre la sanitat privada".

Per la ministra, són mesures que "poden vulnerar el funcionament, la garantia i la cohesió" del Sistema Nacional de Salut, que la ministra ha dit que "defensa" i "seguirà defensant". Pajín, que no ha volgut valorar a fons les mesures en conèixer-les de primera mà, ha expressat la seva confiança que el govern del PP "faci tot el que està a les seves mans" perquè aquestes propostes no s'implantin.

Leire Pajín ha dit que defensarà que el Sistema Nacional de Salut sigui universal, públic i gratuït des del lloc que ocupi i que confia que el nou govern "comparteixi aquesta opinió" i no consenti que Ruiz "porti a terme les seves intencions". "Espero que el nou govern faci tot el que estigui a la seva mà per evitar-ho", ha insistit.