El conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, ha llançat aquest dimarts la idea d'una reforma del sistema sanitari espanyol en què els ciutadans, a partir d'un determinat nivell de renda, haurien de contractar obligatòriament una pòlissa.

"Seríem partidaris d'una pòlissa bàsica d'assegurança obligada per a aquells que tenen un determinat nivell de renda", ha dit Ruiz a la celebració d'un debat sobre el futur de la sanitat organitzat per la patronal catalana Aces a ESADE.

El conseller ha afegit que li agradaria que a l'Estat espanyol s'obrís un debat per pensar en construir un "model assegurador diferent", tot i que ha precisat que no és optimista i desconeix quines mesures podria aplicar el futur govern de Mariano Rajoy sobre aquesta qüestió.

De fet, el conseller ha vaticinat que el nou govern del PP haurà de fer front durant el seu primer any a la gestió del deute a curt termini i difícilment podrà definir un canvi de model a mitjà termini.

Ruiz ha assegurat que Catalunya porta un any d'avantatge per haver aplicat les primeres retallades el 2011, i ha afegit la idea que el sector públic i privat han de "cooperar més que competir".

Per aquesta raó, ha demanat a les patronals sanitàries que presentin un pla estratègic en què identifiquin les seves fortaleses i debilitats com a sector per veure en quin punt podria ajudar-los l'administració.

De fet, ha exalçat la contribució de les asseguradores en els resultats positius de salut que s'aconsegueixen a Catalunya, pel que ha demanat "posar en valor" aquest aspecte.

"Viure pitjor no vol dir viure malament", ha opinat Ruiz, per afegir que segurament la societat vivia per sobre de les seves possibilitats i existeix la certesa que la tornada del deute durant els pròxims cinc anys fa inviable pensar en tornar al model anterior.

Les declaracions de Ruiz sobre aquesta pòlissa obligatòria han provocat un fort enrenou que han obligat el conseller a matisar els seus comentaris. Així, Ruiz ha negat que el Govern que presideix Artur Mas s'estigui plantejant la introducció d'una pòlissa obligatòria per accedir als serveis sanitaris, ja que en tot cas es tractaria d'una decisió a prendre a nivell de l'Estat espanyol.

En un comunicat per matisar les declaracions fetes aquest mateix dimarts durant un acte a ESADE, ha precisat que "en cap cas" Catalunya s'està plantejant un model de finançament amb pòlisses obligatòries en funció de la renda.

"Seríem partidaris d'una pòlissa bàsica d'obligada assegurança per a aquells que tenen un determinat nivell de renda", ha dit Ruiz al matí en un debat sobre el futur de la sanitat, organitzat per la patronal catalana Aces.

Preguntat en la roda de premsa posterior al Consell Executiu, el portaveu del Govern, Francesc Homs, s'ha enviat al comunicat de matisació de Salut, i ha negat un "pla ocult" de la Generalitat per desmantellar la sanitat pública, recalcant que només es poden fer aquest tipus d'afirmacions "des dels prejudicis i no des de la realitat".