El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha destacat que el pacte social aconseguit la setmana passada és "una molt bona acció política", i ha assegurat que l'executiu del PSOE ha informat en tot moment els grups parlamentaris dels seus moviments.

Zapatero ha respost així a la pregunta del portaveu de CiU, Josep Duran i Lleida, durant el Ple del Congrés, en què demanava al cap de l'executiu que li digués si l'acord tancat podria considerar-se d'Estat.

Zapatero va començar assenyalant que el pacte té una "gran importància" i que, a partir d'aquí, "cadascú pot posar-li el qualificatiu que estimi". "És una suma d'esforços" i un "gran testimoni de responsabilitat col·lectiva", ha abundat.

Però dit això, Zapatero va elevar el to per assenyalar que "el Govern ha exercit la seva responsabilitat i ha donat informació" a les forces polítiques.

"En més d'una ocasió el seu grup (CiU) i altres han exigit responsabilitat i presa de decisions al Govern. Ho hem fet informant abans, durant i després de l'acord. "És difícil reconèixer a vegades les coses, però ha estat una molt bona acció política", ha afegit.

Per justificar aquestes afirmacions, el cap de l'executiu s'ha remès al reconeixement que els sindicats han fet de la tasca de CiU durant el procés. "Com pot ser que un sindicat reconegui el seu paper i digui que no ha tingut protagonisme?", ha qüestionat.

Així, doncs Zapatero ha confiat que CiU "estigui a l'altura" de les circumstàncies durant el tràmit parlamentari de la reforma de les pensions.

D'altra banda, preguntat per si el govern espanyol preveu canviar el seu plantejament i apostar per l'energia nuclear, Zapatero, interromput pel president de la Cambra a l'estar fora del temps permès, es va limitar a dir que, com en qualsevol acord, "el govern sempre és flexible".

Per la seva banda, Duran i Lleida ha recriminat a Zapatero que el Govern informés "tard" a les forces polítiques del contingut del pacte social. En aquest sentit, ha considerat que "el Parlament no ha de sumar-se al pacte sinó ser el protagonista".

"Compartim l'esquelet bàsic de l'acord de pensions, però entenem que falta el concurs de les forces polítiques", ha dit per postil·lar: "Trobem a faltar la seva participació per poder parlar del pacte d'Estat que hem sol·licitat".