El Ple del Senat ha aprovat aquest dimecres el dictamen de la Comissió d'Economia i Hisenda sobre el projecte de Llei d'economia sostenible (LES), que inclou en forma de disposició addicional a la polèmica Llei Sinde per lluitar contra les descàrregues il•legals de continguts a internet. Ha sortit endavant amb 248 vots a favor, 5 en contra de membres de l'Entesa i el Mixt i una abstenció.

Així es confirma l'acord assolit el passat 24 de gener en forma d'esmena a aquesta Llei entre PSOE, PP i CiU per tirar endavant la norma amb més garanties judicials. El nou text consensuat anirà ara al Congrés, que té un termini de prop d'un mes per ratificar-la.

Després del revés sofert per la LES a finals de desembre al Congrés, la Comissió d'Economia i Hisenda del Senat va recuperar una text que, després del seu nou pas per la cambra baixa, podria començar a aplicar-se en els primers casos al voltant del estiu, una vegada aprovat el seu reglament.

En el debat en el Ple, el diputat del PP José María Chiquillo ha recalcat que la seva formació "ha aconseguit que la Llei no arribi al BOE amb la redacció original de novembre de 2009", sinó amb més garanties judicials de procediment, gràcies a la esmena a la cambra alta, perquè "no es vulnerin drets fonamentals".

Entre les diferències que conté la Llei "gràcies al PP", Chiquillo ha destacat el compromís del Govern de suprimir el cànon digital en tres mesos, la possibilitat de negociació entre el denunciat i el denunciant perquè pugui retirar els continguts, la composició concreta de la Comissió de control, o que sempre s'hagi de fer una denúncia a instància del titular dels drets.

PP: "No és un xec en blanc"

"No donem un xec en blanc al Govern, és un mal menor, el text és manifestament millorable, i hem consensuat uns mínims innegociables com el cànon digital i el paper garant del jutge. Que no es criminalitzi els internautes. Aquest és un marc de seguretat jurídica durant un període de temps transitori fins que s'aprovi una nova llei de propietat intel•lectual ", ha plantejat.

Per la seva banda, el senador socialista Félix Lavilla ha recalcat que aquest nou text pactat efectivament conté més garanties judicials per als internautes, i ha parlat d '"un pas més en la defensa dels drets" de tots.

En contra de l'aprovació d'aquesta llei s'han posicionat ERC i ICV, enquadrats en Entesa Catalana de Progrés (el PSC ha votat a favor), i alguns senadors del Grup Mixt. El senador del BNG, José Pérez Bouza, ha demanat la volta del text del Congrés i ha lamentat que s'opti per "un pegat que no contenta ni creadors ni internautes". En la mateixa línia ha parlat Pere Sampol, del Partit Socialista de Mallorca (PSM). Tots dos han mantingut vots particulars contra la norma.

Per part de l'Entesa, el senador Guillot ha dit que l'esmena pactada per PSOE, PP i CiU és "un nyap polític que no resol res i ha tornat a crispar l'ambient", alhora que ha subratllat que "les dues úniques propostes possibles per solucionar això són baixar costos i ampliar l'oferta ». "Al gratis només pot guanyar-li la senzillesa, no la mordassa", ha subratllat.

Només conèixer-se l'acord entre PSOE, PP i CiU el 24 de gener, els internautes ja van començar a manifestar el seu rebuig a la recuperació de la Llei Sinde, per entendre que no és la solució al problema de les descàrregues il•legals i, fins i tot, per entendre que podria ser inconstitucional, ja que planteja, segons van alertar, el tancament de webs susceptibles de publicar continguts protegits per drets d'autor.